Antena 3 CNN Externe Erupția vulcanului La Palma a fost declarată oficial încheiată după trei luni

Erupția vulcanului La Palma a fost declarată oficial încheiată după trei luni

Oamenii de știință au declarat oficial terminată erupția de pe insula La Palma din Spania, sâmbătă, permițând locuitorilor insulei să răsufle uşuraţi la aproape 100 de zile după ce vulcanul Cumbre Vieja a început să arunce lavă și cenușă.

Erupția vulcanului La Palma a fost declarată oficial încheiată după trei luni
Sursa foto: Twitter/ Ale Arbelo
de Cerasela Stafie    |    25 Dec 2021   •   17:49

După ce și-a început activitatea pe 19 septembrie, vulcanul s-a liniștit brusc luni, 13 decembrie, dar autoritățile s-au ferit a le da sperante false oamenilor. Au așteptat până în ziua de Crăciun pentru a fi sigure.

”Ceea ce vreau să spun astăzi poate fi spus cu doar patru cuvinte: erupția s-a terminat”, a declarat sâmbătă, sâmbătă, șeful securității regionale din Insulele Canare, Julio Perez, într-o conferință de presă, scrie Reuters.

În timpul erupției, lava s-a revărsat pe versantul muntelui, înghițind case, biserici și multe dintre plantațiile de banane care reprezintă aproape jumătate din economia insulei. Deși regiunea a fost distrusă, nimeni nu a fost ucis.

Maria Jose Blanco, directorul Institutului National Geografic din Canare, a declarat ca toți indicatorii sugerau ca erupția a rămas fără energie, dar nu a exclus o reactivare viitoare.

Aproximativ 3.000 de proprietăți au fost distruse de lavă, care acoperă acum 1.219 de hectare - echivalentul a aproximativ 1.500 de terenuri de fotbal - conform bilanțului final al serviciilor de urgență.

Dintre cele 7.000 de persoane evacuate, majoritatea s-au întors acasă, dar multe dintre construcțiile care au rămas în picioare sunt nelocuibile din cauza distrugerii provocate de cenușă. Cu multe drumuri blocate, unele plantații sunt acum accesibile doar pe mare.

Vuietul vulcanic care a servit drept reamintire constantă a erupției s-a domolit, iar oamenii  nu mai trebuie să poarte umbrele și ochelari pentru a se proteja de cenușă. Cu toate acestea, o operațiune de curățare masivă abia începe.

Guvernul a promis peste 400 de milioane de euro pentru reconstrucție, dar unii rezidenți și întreprinderi s-au plâns că fondurile întârzie să ajungă.

×
Subiecte în articol: vulcan La Palma eruptie Cumbre Vieja
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close