Antena 3 CNN Externe Explozii şi focuri de armă în capitala Libiei. Emiratele Arabe Unite trimit 12 avioane la operaţiuni

Explozii şi focuri de armă în capitala Libiei. Emiratele Arabe Unite trimit 12 avioane la operaţiuni

Explozii şi focuri de armă în capitala Libiei. Emiratele Arabe Unite trimit 12 avioane la operaţiuni
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
25 Mar 2011   •   10:15

Încă o noapte de violenţe în Libia. Exploziile şi focurile de armă s-au auzit din nou în Tripoli şi în alte câteva oraşe din ţară. Aliaţii susţin că raidurile din ultima săptămână au slăbit puterea armatei lui Muammar Gaddafi. Totuşi trupele guvernamentale continuă să atace punctele controlate de rebeli.

Tiruri ale apărării antiaeriene şi explozii au fost auzite joi seara la Tripoli şi în suburbia sa estică, Tajura, precum şi la Sirt, oraşul natal al colonelului Muammar Gaddafi, potrivit unor martori citaţi de AFP. Apărarea antiaeriană a intrat în acţiune la ora 19.00 GMT (21.00, ora României) şi cel puţin o explozie a fost auzită în centrul Tripoli.
   
Două explozii au fost auzite în zona suburbiei estice Tajura, situată la 30 de kilometri de capitală, unde o coloană de fum era vizibilă, potrivit unui jurnalist al AFP. Televiziunea naţională libiană a anunţat ulterior că "obiective civile şi militare din Tripoli şi Tajura" sunt ţintele unor "rachete cu rază lungă de acţiune".
   
Tiruri ale apărării antiaeriene şi explozii au fost auzite de asemenea la Sirt, oraşul natal al colonelului Gaddafi, situat la 600 de kilometri est de Tripoli, potrivit unui locuitor din regiune. Acest oraş a fost deja ţinta unor rachete şi raiduri aeriene efectuate de coaliţia internaţională sâmbătă.

 


Emiratele Arabe Unite vor participa cu 12 avioane la operaţiunile din Libia

Emiratele Arabe Unite vor contribui la operaţiunile aeriene din Libia cu 12 avioane militare, a declarat un oficial de rang înalt american, confirmând informaţiile apărute în presă. Invitat de AFP să confirme aceste informaţii, oficialul a răspuns "da", fără să ofere detalii despre avioanele implicate. Potrivit CNN, este vorba de şase avioane F-16 şi şase Mirage.
   
Hillary Clinton, secretarul american de Stat, a declarat miercuri că se aşteaptă la "noi anunţuri în zilele care vor veni" din partea ţărilor arabe cu privire la participarea la operaţiunile militare în Libia.
   
Premierul britanic, David Cameron, a anunţat că Iordania şi Kuwaitul vor aduce "sprijin logistic" operaţiunilor internaţionale din Libia. Dar Iordania a afirmat joi că nu participă militar la intervenţie, declarându-se pregătită, în schimb, să furnizeze ajutor umanitar.
   
Qatarul este, pentru moment, singura ţară arabă care participă la operaţiunile militare din Libia, în pofida susţinerii Ligii Arabe pentru impunerea unei zone de interdicţie aeriană.

Totodată, guvernul canadian a anunţat joi o suplimentare a participării sale în Libia cu două avioane de patrulare, care se îndreptau spre baza Trapani din Sicilia, relatează AFP.
   
Aceste avioane de supraveghere maritimă, de tip CP-140, se vor alătura celor şapte avioane de vânătoare, de tip CF-18, şi celor două avioane de alimentare, de tip CC-150 Polaris, pe care Canada le-a mobilizat, a declarat pentru presă ministrul Apărării, Peter MacKay.
   

×
Subiecte în articol: Libia razboi Muammar Gaddaffi Tripoli aliati
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close