Antena 3 CNN Externe Franco Frattini: "Copii rromi sunt victimele stereotipurilor şi prejudecăţilor"

Franco Frattini: "Copii rromi sunt victimele stereotipurilor şi prejudecăţilor"

Franco Frattini: "Copii rromi sunt victimele stereotipurilor şi prejudecăţilor"
04 Dec 2007   •   22:40

Franco Frattini, Comisarul european pentru justiţie, libertate şi securitate s-a întâlnit în cursul zilei de marţi cu reprezentanţi ai diverselor comunităţi de rromi din Europa. Întălnirea a avut loc în cadrul reuniunii Grupului la nivel înalt privind incluziunea socială şi pe piaţa muncii a minorităţilor etnice.

Comunitatea rromă, cea mai mare minoritate din Europa, ?trebuie păzită de discriminarea şi de excluderea cu care încă se mai confruntă în UE, atunci când vine vorba de ocuparea unui loc de muncă, educaţie, servicii sociale, îngrijire medicală sau obţinerea unei locuinţe?, a declarat comisarul Frattini. Acesta a adăugat că această discriminare are drept rezultat o ?irosire a talentului şi potenţialului? etnicilor rromi.

Oficialul european este ?profund îngrijorat? faţă de situaţia copiilor rromi. El a insistat asupra faptului că ?Europa nu este dispusă să tolereze victimizarea şi exploatarea copiilor. Copiii rromi sunt expuşi unui dublu pericol. Ei sunt victimele stereotipurilor şi prejudecăţilor din societate. Iar din cauza acestor prejudecăţi, atunci când drepturile lor fundamentale sunt încălcate, chiar de cineva din interiorul comunităţii, societatea se uită în altă parte?, a declarat Frattini.

În calitate de vicepreşedinte al Comisiei Europene, acesta şi-a reafirmat angajamentul lui şi implicit al UE de a face tot ce se poate pentru elaborarea şi implementarea de politici economice şi sociale pentru îmbunătăţirea situaţiei comunităţii rrome.

La întâlnirea cu Franco Frattini, din partea României au fost prezenţi Valeriu Nicolae, secretar general al organizaţiei europene a rromilor ERGO şi profesorul Nicolae Gheorghe, fost consilier al OSCE pe problemele rromilor. De asemenea, au mai participat reprezentanţi ai minorităţilor rrome din Bulgaria, Polonia sau Germania.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close