Antena 3 CNN Externe Franţa a câştigat şefia Fondului Monetar Internaţional

Franţa a câştigat şefia Fondului Monetar Internaţional

Franţa a câştigat şefia Fondului Monetar Internaţional
28 Sep 2007   •   19:26

Candidatul francez Dominique Strauss-Kahn a fost numit vineri director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Fostul ministru socialist, care îi va succeda conservatorului spaniol Rodrigo Rato, va prelua funcţia la 1 noiembrie. Susţinut de statele Uniunii Europene, M. Strauss-Kahn s-a aflat în competiţie cu cehul Josef Tosovsky, candidat susţinut de Rusia. ?Pentru mine este o bucurie, o onoare şi o responsabilitate?, a declarat noul director al FMI după alegerea sa în această funcţie, subliniind că ?legitimitatea sa este cu atât mai puternică, cu cât a avut parte de o largă susţinere?.

După numirea sa în această funcţie, primul mesaj de mulţumire din partea lui Strauss-Kahn a plecat către Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului ? unul dintre cei mai influenţi politicieni europeni, cunsocut ca ?Mister Euro?. Abia pe urmă s-a adresat preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a luptat intens pentru ca fostul ministru socialist să câştige această funcţie.

?Vreau să-i mulţumesc lui Jean-Claude Juncker, datorită căruia a început totul, lui Nicolas Sarkozy, care în numele Franţei a susţinut cu putere candidatura mea, şi miniştrilor Uniunii Europene, care au avut încredere în mine?, a conchis el.

Strauss-Kahn, fost ministru de finanţe al Franţei, a fost nominalizat de directorul executiv pentru Germania, Klaus Stein, în numele directorilor executivi care reprezintă ţările membre UE. Tosovsky, candidatul de naţionalitate cehă, fost prim-ministru şi guvernator al băncii centrale a Republicii Cehe, a fost nominalizat de directorul executiv al Federaţiei Ruse, Aleksei Mozhin. El nu a beneficiat însă de susţinerea Cehiei.

Postul de director general al FMI a devenit vacant dupa demisia neaşteptată a lui Rodrigo Rato, în luna iunie. Rato se va retrage oficial din funcţie în luna octombrie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close