Antena 3 CNN Externe Frattini cere SUA ca europenii să fie trataţi egal în cazul vizelor

Frattini cere SUA ca europenii să fie trataţi egal în cazul vizelor

Frattini cere SUA ca europenii să fie trataţi egal în cazul vizelor
31 Iul 2007   •   12:15

Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, a declarat la Budapesta că a discutat cu oficiali americani pentru a obţine asigurări că regimul de călătorie fără vize se va aplica tuturor cetăţenilor europeni.Uniunea Europeană a cerut Statelor Unite să ofere tratament egal în acordarea vizelor tuturor statelor membre ale blocului comunitar.

Polonia, Ungaria şi Cehia au contestat în trecut regimul diferenţiat de vize practicat de Statele Unite, cerând Bruxelles-ului să impună restricţii diplomaţilor americani care vin în Europa. "Nu mai putem tolera diferenţe faţă de statele membre; este inacceptabil", a atras atenţia Frattini în cursul unei conferinţe de presă la care a participat şi premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany.

Frattini a explicat că Washingtonul lucrează la un proiect care va uniformiza regimul vizelor acordate cetăţenilor UE. Noua lege, conţinută într-un pachet legislativ privind siguranţa naţională, a fost aprobată vineri de Congres şi aşteaptă în prezent promulgarea de către preşedintele George W. Bush. Oficialii europeni sunt îngrijoraţi că noile proceduri electronice de verificare ar putea crea noi obstacole europenilor care pleacă în Statele Unite în ultimul moment. Cetăţenii europeni vor fi nevoiţi să ofere autorităţilor americane o serie de date personale pe cale electronică, probabil cu cel puţin două zile înainte de plecarea în Statele Unite, fapt care ar putea îngreuna călătoriile de afaceri.

Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close