Antena 3 CNN Externe Gaddafi îşi negociază plecarea: Opoziţia nu va iniţia acţiuni judiciare

Gaddafi îşi negociază plecarea: Opoziţia nu va iniţia acţiuni judiciare

Gaddafi îşi negociază plecarea: Opoziţia nu va iniţia acţiuni judiciare
Sursa foto: Foto: Agerpres/XHINUA
08 Mar 2011   •   13:13

Opoziţia libiană a anunţat că nu va iniţia acţiuni judiciare împotriva liderului libian Muammar Gaddafi dacă acesta se va retrage de la putere şi părăseşte ţara, conform AFP.

Fostul ministru al Justiţiei, Mustapha Abdeljalil, a declarat că liderul libian nu a trimis emisari, dar unii avocaţi s-au propus ca intermediari, în negocierile propuse de tabăra Gaddafi.

„Nu a trimis pe nimeni. Există persoane care doresc să joace rol de intermediari pentru oprirea băii de sânge din Misrata”, al treilea oraş al ţării, a declarat Adbeljalil.

„Este vorba de avocaţi din Tripoli. Este clar că suntem favorabili opririi băii de sânge, dar Gaddafi trebuie mai întâi să demisioneze, iar apoi să plece şi nu vom iniţia acţiuni penale împotriva sa”, a adăugat Adbeljalil.

Regimul libian dezminte, oficial, o ofertă de negociere a liderului Muammar Gaddafi adresată opoziţiei, a declarat un oficial guvernamental sub acoperirea anonimatului.

"Este ceva fără importanţă şi este extrem de agasant să comentezi o asemenea bagatelă", a declarat un oficial din cadrul Guvernului de la Tripoli.

Ofertă de retragere


Televiziunea Al Jazeera a anunţat că rebelii libieni au refuzat, luni, o „ofertă” din partea lui Muammar Gaddafi de a convoca o reuniune a Parlamentului în care să se discute varianta unei eventuale retrageri a sa, în schimbul unor „garanţii de securitate” pentru el şi familia sa, relatează Reuters.

Potrivit aceleiaşi surse, insurgenţii ar fi refuzat „oferta”, motivând că o ieşire „onorabilă” din scenă a liderului libian ar reprezenta o ofensă faţă de victimele revoltei din Libia.

Potrivit Al Jazeera, Muammar Gaddafi a cerut, în schimbul unei eventuale retrageri, garanţii de securitate pentru el şi familia sa, o sumă consistentă de bani dar şi promisiunea că nu va fi judecat.

Muammar Gaddafi se află de peste 40 de ani la putere în Libia. Protestele de stradă împotriva sa au început luna trecută, după valul de revolte din lumea arabă, care a cuprins şi Tunisia, Egipt sau Yemen. Rebelii care cer înlăturarea lui Gaddafi de la putere controlează deja mai multe oraşe ale ţării.

 


×
Subiecte în articol: Muammar Gaddaffi Libia Tripoli opozitie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close