Gafă de proporţii a autorităţilor americane

09 Oct 2007   •   21:32
Gafă de proporţii a autorităţilor americane
Casa Albă a compromis munca unui centru de monitorizare şi interceptare a mesajelor Al-Qaida, după ce a dezvăluit că organizaţia deţine o înregistrare video cu Osama bin Laden, înainte de a fi difuzată pe un site islamist. Anii de muncă ai centrului au fost astfel, pierduţi într-o clipă. Intelligence Group, o companie particulară care monitorizează grupările teroriste, a fost deconspirată.

Experţii companiei au obţinut o înregistrare cu liderul reţelei Al-Qaida, Osama bin Laden, înainte ca aceasta să fie difuzată pe un site islamist. Înregistrarea a fost transmisă administraţiei americane, luna trecută. Centrul de monitorizare a oferit acces la informaţie pentru doar doi oficiali americani şi a cerut ca materialul să nu fie difuzat. În decurs de 20 de minute, însă, numeroase agenţii de informaţii începuseră deja să descarce înregistrarea de pe site-ul companiei. În câteva ore, mai multe televiziuni obţinuseră atât înregistrarea, cât şi transcrierea sa.

Scurgerea de informaţii a prejudiciat ani întregi de operaţiuni de supraveghere. În această perioadă, compania a interceptat şi a transmis mesaje secrete, înregistrări şi avertizări privind atentate sinucigaşe, de pe reţeaua de comunicaţii a grupării teroriste.

Centrul furnizează contra-cost informaţii despre grupările teroriste unui număr mare de clienţi. Printre aceştia se numără companii private şi agenţii de informaţii militare atât din Statele Unite, cât şi din alte ţări.

Antena 3

x close