Antena 3 CNN Externe Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei

Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei

Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei
de M.T.    |    01 Apr 2014   •   11:51

Gazprom a eliminat, marţi, reducerea de preţ acordată la finele anului trecut pentru gazele naturale livrate Ucrainei, a declarat directorul general al grupului rus, Alexei Miller, informează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

În decembrie 2013, Rusia a convenit să acorde Ucrainei un program de sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari, precum şi reducerea cu 33% a preţului gazelor naturale ruseşti, după ce autorităţile de la Kiev au refuzat să semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.

În urma înlăturării de la putere a lui Viktor Ianukovici, în luna februarie, tensiunile politice dintre Moscova şi Kiev au escaladat, totul culminând cu alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia.

„În conformitate cu contractul în vigoare cu privire la livrările de gaze naturale, în al doilea trimestru al acestui an preţul gazelor naturale livrate Ucrainei va fi de 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi”, a declarat Alexei Miller. Astfel, discountul acordat în luna decembrie nu mai este valabil.

Înţelegerea de la finalul anului trecut prevedea ca Ucraina să plătească 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale.

De asemenea, în acord se stipula că preţul gazelor naturale poate fi revizuit trimestrial, în perioada cuprinsă între zilele de 5 şi 10 ale primei luni din noul trimestru. 

×
Subiecte în articol: Gazprom gaze naturale Ucraina
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close