Antena 3 CNN Externe Gazprom acuză Ucraina că "fură" zilnic 35 de milioane de metri cubi de gaz

Gazprom acuză Ucraina că "fură" zilnic 35 de milioane de metri cubi de gaz

Gazprom acuză Ucraina că "fură" zilnic 35 de milioane de metri cubi de gaz
03 Ian 2009   •   15:59

Aleksandr Medvedev, vicepreşedintele companiei ruse Gazprom, a acuzat sâmbătă Ucraina că fură 35 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, anunţă AFP.
"Totalul gazului luat de Naftogaz (compania ucraineană) depăşeşte 35 de milioane de metri cubi pe zi", a declarat el într-o conferinţă de presă la Praga.
"Toată cantitatea de gaz care a fost luată ilegal va trebui plătită", în afară de datoriile Ucrainei, de "600 de milioane de dolari", a adăugat el.
Livrările prevăzute spre Polonia, Bulgaria şi România au fost afectate, susţine Medvedev, din cauza faptului că Ucraina a sustras din stocuri aparţinând companiei RosUkrEnergo.
În opinia sa, Ucraina este responsabilă de criza actuală "şi se mulţumeşte să joace un joc politic în loc să găsească o soluţie".
Livrările de gaz natural către România au scăzut cu 30 la sută, cele spre Polonia cu şase la sută de vineri seară, cele către Bulgaria cu până la 15 la sută sâmbătă, potrivit operatorului polonez Gaz-System, celui bulgar, Bulgargaz şi celui român, Transgaz.
Tot sâmbătă, reprezentantul preşedinţiei ucrainene pentru securitate energetică, Bogdan Sokolovski, a declarat că acest conflict, pe tema gazului, dintre Rusia şi Ucraina riscă să genereze "probleme foarte grave" pentru livrarea gazului rusesc spre Europa "în circa zece zile".
"Dacă partea rusă nu livrează mai mult gaz decât în prezent, în circa zece zile pot apărea probleme tehnologice foarte grave" în ceea ce priveşte tranzitul gazului rusesc spre Europa, a precizat el, citat de AFP.
"Poate veni un moment în care tranzitul (gazului) să fie perturbat", a adăugat Sokolovski, într-o întâlnire cu presa.
Rusia a suspendat joi aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, în lipsa unui acord privind preţul livrărilor pentru 2009 şi din cauza unor datorii.
După ce au sistat livrările către Ucraina, Ruşii de la Gazprom i-au acuzat şi vineri pe ucrainieni că "fură" din gazul natural destinat ţărilor din Europa, gaz ce tranzitează teritoriul ucrainean.
"Partea ucraineană recunoaşte deschis că fură gaz şi nu îi este ruşine", a spus vineri Serghei Kuprianov, un oficial Gazprom, într-o conferinţă de presă.
În replică, ucrainienii de la Naftogaz au declarat că nu fură gazul rusesc ci prelevează o anumită cantitate, necesară pentru a-l putea trimite mai departe către Europa.
Potrivit lui Kuprianov, Ucraina a refuzat să permită tranzitul spre UE a volumului de gaz solicitat de Gazprom, pentru acest sfârşit de săptămână.
"Am depus o cerere pentru 303 milioane de metri cubi, dar ne-a fost refuzată şi am fost autorizaţi să livrăm 296 de milioane de metri cubi", a precizat Kuprianov.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ucraina Gazprom
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close