Antena 3 CNN Externe Gazprom: Europa este ostatica comportamentului barbar al Ucrainei

Gazprom: Europa este ostatica comportamentului barbar al Ucrainei

Gazprom: Europa este ostatica comportamentului barbar al Ucrainei
07 Ian 2009   •   04:39

Europa a devenit ostatica comportamentului nepăsător al Ucrainei, declara prim vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev. ?Am asistat la o hoţie făţişă a gazului rusesc de către Ucraina?, declara acesta, subliniind totodată că o companie independentă internaţională a înregistrat furtul.
?În pofida faptului că Ucraina a împiedicat specialiştii să acceseze staţiile sale de măsurare a tranzitului de gaz, măsurătorile ale volumului de gaz care intră şi iese din gazoducte au dus la această concluzie?.
Medvedev a declarat că Ucraina trebuie să respecte contractul de tranzitare a gazului rusesc, valabil încă trei ani: ?Nu există motive pentru a revizui contractul de tranzit. Suntem gata să continuăm discuţiile, zi şi noapte. Dar chiar şi în această situaţie de criză, nu îi vedem pe ucraineni dornici de a se întoarce la masa negocierilor?.
Declaraţile au fost făcute la o conferinţă de presă a oficialului rus alături de ministrul german al Economiei, Michael Glos. Acesta din urmă a spus că Aleksader Medvedev i-a dat "asigurări" că Gazprom va încerca să folosească alte gazoducte, pentru a compensa, în ceea ce priveşte livrările spre Germania, consecinţele conflictului cu Ucraina.
Europa Centrală este grav afectată de conflictul ruso-ucrainean pe tema preţului gazului, având în vedere că livrările spre Ucraina au ajuns la doar 10% din volumul prevăzut, o situaţie "complet inacceptabilă" pentru UE.
De asemenea, într-un interviu pentru The Times, Medvedev aprecia că ?ce se întâmplă este fără precedent. Ucraina ia din gazul destinat Europei. Este o situaţie în care o ţară care a fost asociată, pe nedrept, de Occident cu drepturile democratice se comportă ca un barbar?.
Medevedv arăta că Ucraina a furat din gazul rusesc, închizând trei conducte principale de export, ce aprovizionau 110 milioane de oameni din Balcani, Turcia şi sudul Europei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close