Antena 3 CNN Externe Gazprom: Există o şansă din două ca Rusia să sisteze livrarea de gaze naturale către Ucraina

Gazprom: Există o şansă din două ca Rusia să sisteze livrarea de gaze naturale către Ucraina

Gazprom: Există o şansă din două ca Rusia să sisteze livrarea de gaze naturale către Ucraina
27 Dec 2008   •   20:33

Există o probabilitate de ½ ca Rusia să sisteze livrările de gaz spre Ucraina, de la 1 ianuarie 2009, dacă autorităţile de la Kiev nu îşi achită datoria faţă de gigantul Gazprom, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al producătorului de gaze, potrivit AFP.
"Cred că există o şansă din două", a declarat Serghei Kuprianov la postul de radio Ecoul Moscovei, întrebat dacă Rusia va înceta aprovizionarea cu gaz a Ucrainei sau dacă cele două părţi vor ajunge la un acord de ultim moment.
Gazprom cere societăţii ucrainene Naftogaz să ramburseze datoria ce se ridică la peste două miliarde de dolari pentru gazul livrat în toamna anului 2008. Compania rusă insistă asupra acestei plăţ şi ameninţă să nu mai livreze gaz Ucrainei de la 1 ianuarie. Pe teritoriul Ucrainei tranziteaza 80% din gazul rus livrat şi consumat de statele europene.
Ca urmare a neînţelegerilor financiare dintre cele două state, Gazprom şi-a avertizat clieţtii europeni că aprovizionarea cu gaz a acestora ar putea fi afectată.
"Gazprom face tot posibilul să evite orice perturbare a livrărilor sale de gaz către Europa. Totuşi, dacă evenimentele evoluează potrivit unui scenariu nefavorabil, problema tranzitului ucrainean va fi o problemă comună a Rusiei şi Europei", a declarat preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, într-o scrisoare adresată clienţilor europeni.
"Considerăm că este de datoria noastră să avertizăm Europa că nu putem fi siguri că obligaţiile de tranzit vor fi respectate, ţinând cont că Naftogaz îşi încalcă sistematic obligaţiile contractuale", se arată în scrisoare. În ianuarie 2006, Gazprom acuza Ucraina că ia din gazul destinat europenilor. Cu toate acestea, reprezentanţii companiei ruse spun că e puţin probabil ca acest lucru să se repete.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gazprom Ucraina gaze naturale
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close