Antena 3 CNN Externe Georgia. Şcolile, închise din cauza protestelor. IMAGINI DE LA MANIFESTAŢII

Georgia. Şcolile, închise din cauza protestelor. IMAGINI DE LA MANIFESTAŢII

Georgia. Şcolile, închise din cauza protestelor. <font color=red>IMAGINI DE LA MANIFESTAŢII</font>
07 Noi 2007   •   20:49

Preşedintele georgian a decretat stare de urgenţă în Tbilisi, pentru 15 zile. Şcolile din Georgia vor fi închise joi şi vineri. Decretul vine care urmare a protestelor opoziţiei, care au degenerat miercuri în lupte de stradă. Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor, care atacau cu pietre şi sticle. Protestatarii au cerut demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili, acuzat de corupţie şi abuz de putere. Sunt cele mai violente scene de la Tbilisi, după 2003, când Revoluţia Trandafirului l-a adus la putere pe Saakaşvili.

Preşedintele pro-occidental a anunţat că va expulza mai mulţi diplomaţi ruşi la Tbilisi, acuzând Moscova că se află în spatele manifestaţiilor opoziţiei. Uniunea Europeană va trimite un emisar special în Georgia pentru consultări cu privire la situaţia din ţară.

Protestul a început miercuri dimineaţă, când circa 3.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au ieşit în stradă. Protestele au degenerat însă. Manifestanţii au încercat să forţeze strada de acces către Parlament. Poliţia a intervenit în forţă pentru dispersarea manifestaţiei. La mai puţin de o oră, miile de protestatari s-au regrupat. Confruntările au reînceput mult mai violent.

IMAGINI DE LA PROTESTELE DIN TBILISI Sursa: RIA Novosti

Poliţiştii au fost atacaţi cu pietre, sticle şi bastoane. Aşa că în premieră după Revoluţia Trandafirului, din urmă cu 4 ani, străzile din Tbilisi au arătat ca un front de război. Mii de poliţişti cu feţele acoperite cu măşti de gaze i-au vânat pe demonstranţi, care s-au dispersat în scurt timp.

Liderul opoziţiei, Ivlian Khaindrava, a declarat că ?această acţiune sângeroasă a Guvernului va provoca un nou val de proteste de masă în ţară şi ar putea conduce la înlăturarea acestei guvernări, care astăzi serbează probabil a 90-a aniversare a revoluţiei bolşevice din octombrie, ca nişte adevăraţi neo-bolşevici?.

Între 7.000 şi 15.000 de oameni au manifestat la Tbilisi, în cursul ultimelor 6 zile, pentru a cere demisia preşedintelui Saakaşvili şi alegeri anticipate. Cea mai importantă mobilizare s-a înregistrat vineri, când au ieşit în stradă 50.000 de oameni. Opoziţia vrea să forţeze demisia preşedintelui, în vreme ce clasa politică pare îngrijorată.

Rusia se pregăteşte să închidă înainte de termen baza militară din Georgia, potrivit jurnaliştilor de la Novosti. Un tren încărcat cu echipament militar şi armament a părăsit o bază militară din Georgia cu destinaţia Rusia, iar la mijlocul lui noiembrie, un alt tren este programat să transporte restul de echipamente.

Antena 3

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close