Antena 3 CNN Externe Germanii au trecut la paşapoarte biometrice

Germanii au trecut la paşapoarte biometrice

Germanii au trecut la paşapoarte biometrice
02 Noi 2007   •   08:19

Germania a început să elibereze paşapoarte biometrice, pe care sunt stocate electronic două amprente şi rezultatul unei scanări faciale. Guvernul afirmă că noile paşapoarte sunt mai sigure, iar introducerea lor ajută la combaterea terorismului. Nu toată lumea este, însă, de acord. Germania este prima ţară care a introdus aşa-numitele "paşapoarte electronice din generaţia a doua". Toate statele Uniunii Europene trebuie să i se alăture până la 28 iunie 2009.

Paşapoartele biometrice conţin un microcircuit pe care sunt înregistrate, în formă digitală, două amprente. Guvernul afirmă că noile paşapoarte sunt practic imposibil de falsificat. Mulţi cetăţeni se tem, însă, că datele lor personale ar putea ajunge în mâini nedorite. Mai ales că, potrivit unor hackeri cu experienţă, noile paşapoarte sunt chiar mai puţin sigure decât cele vechi.

Şi românii ar urma să aibă paşapoarte electronice de la începutul anului viitor. Prima licitaţie în acest scop, organizată în 2006, a fost anulată pe motiv că ofertele nu respectau prevederile legii pentru achiziţiile publice. Unul din ofertanţi era chiar imprimeria federală germană, care produce paşapoartele biometrice şi despre care presa română scria, pe atunci, că ar fi "în pragul falimentului".

Antena 3

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close