Antena 3 CNN Externe Gordon Brown este noul premier al Marii Britanii

Gordon Brown este noul premier al Marii Britanii

Gordon Brown este noul premier al Marii Britanii
27 Iun 2007   •   08:19

Premierul britanic Tony Blair şi-a prezentat demisia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, înainte de a părăsi Palatul Buckingham. De astăzi, Gordon Brown - fiul unui pastor scoţian - a preluat locul lui Tony Blair în fruntea guvernului Marii Britanii. Viitorul premier a fost învestit în funcţie miercuri la Palatul Buckingham. Brown devine, astfel, cel de-al 11-lea premier britanic sub domnia reginei Elisabeta a doua.

Gordon Brown a devenit rector al Universităţii din Edinburgh, la numai 21 de ani. Timp de 3 ani a lucrat la un post de televiziune din Scoţia, iar în 1983 a intrat în politică şi a devenit membru al Parlamentului. Ascensiunea sa în interiorul Partidului Laburist a fost grăbită de moartea neaşteptată a liderului John Smith, în 1994.

Venirea laburiştilor la putere în 1997 i-a adus şi prima funcţie guvernamentală cu adevărat importantă, cea de ministru de Finanţe. Gordon Brown este considerat drept ministrul de Finanţe cu cele mai bune rezultate din istoria recentă a Marii Britanii. Sub controlul lui, ecomomia britanică a fost caracterizată ca stabilă, cu o politică fiscală prudentă şi o scădere a ratei şomajului.

Brown s-a implicat puternic şi în reducerea datoriilor Lumii a Treia şi eradicarea sărăciei, în special pe continentul african. Gordon Brown a fost numit în cadrul unei ceremonii oficiale, în urmă cu trei zile, drept lider al Partidului Laburist. În primul său discurs în această calitate Brown a spus că doreşte să continue acţiunile de combatere a sărăciei în rândul copiilor şi să încurajeze extinderea învăţământului universitar.

În privinţa priorităţilor sale pe plan extern, Gordon a declarat că guvernul britanic îşi va onora promisiunile în Irak şi în Afganistan. El a precizat însă că forţa militară nu este suficientă în lupta împotriva terorismului.

Premierul britanic Tony Blair şi-a petrecut ultima seară în Downing Street 10. După zece ani în fruntea guvernului, el a predat funcţia de premier lui Gordon Brown. Blair are în faţă o nouă provocare: postul de emisar special pentru Orientul Mijlociu, poziţie în care ar putea fi numit chiar miercuri.

Prezenţa lui Blair în fruntea guvernului a însemnat pentru Marea Britanie o creştere economică rapidă şi constantă. Punctul de cotitură a fost însă războiului din Irak, în 2003. Cota sa de popularitate record a început să scadă treptat, odată cu desfăşurarea trupelor britanice în Irak.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close