Antena 3 CNN Externe Grecia în infern. 51 de morţi în urma incendiilor (VIDEO)

Grecia în infern. 51 de morţi în urma incendiilor (VIDEO)

Grecia în infern. 51 de morţi în urma incendiilor <font color=red>(VIDEO)</font>
26 Aug 2007   •   11:51

Grecia trece printr-o adevărată tragedie naţională. Incendii de o amploare fără precedent au ucis 51 de persoane, dar bilanţul este încă provizoriu. Guvernul a decretat starea de urgenţă în întreaga ţară şi trei zile de doliu naţional, începând de duminică. Mai multe state europene au venit în ajutorul Greciei cu avioane, elicoptere şi echipe de pompieri.

Peste 1.200 de pompieri şi soldaţi, susţinuţi de 11 avioane şi 7 elicoptere, se luptau sâmbătă cu focul din pădurile peninsulei Peloponez, din sudul Greciei. Dar, în ciuda eforturilor, incendiile au continuat să se extindă. Autorităţile nu au putut decât să evacueze populaţia din zece localităţi direct ameninţate. Gospodării întregi au căzut pradă flăcărilor. Din nefericire, nu toţi localnicii au reuşit să fugă la timp. Printre victime se află o femeie care a pierit alături de cei patru copii ai săi, cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani.

Un incendiu vioent a izbucnit sâmbătă la prânz şi pe muntele Ymittos de la periferia Atenei. Focul a mistuit câteva locuinţe, iar o mănăstire a fost evacuată. Spre seară, incendiul a fost totuşi stăpânit. În zonă a fost descoperit un dispozitiv suspect care ar fi putut servi la declanşarea focului. Potrivit experţilor, cel puţin o parte dintre incendiile din ultimele zile sunt urmarea unor acte criminale. Patru suspecţi au fost arestaţi sâmbătă. Prim-ministrul Costas Caramanlis, care a anunţat sâmbătă seară decretarea stării de urgenţă, a ameninţat cu pedepse severe pentru cei găsiţi vinovaţi.

Situaţia este îngrijorătoare şi pe insula Evia, la nord-est de Atena, unde sute de turişti au fost evacuaţi din hoteluri, iar alţii şi-au petrecut noaptea pe plajă pentru a nu fi surprinşi de foc. În total, în Grecia s-au înregistrat sâmbătă aproximativ 100 de focare de incendiu. Catastrofa s-a produs în plin sezon turistic. Până acum, Ambasada României nu a fost informată asupra unor eventuale victime printre românii aflaţi în Grecia, în vacanţă sau la muncă.

Comisia Europeană a activat, la cererea Greciei, mecanismul comunitar de protecţie civilă. Mai multe state au oferit ajutor Greciei, în lupta cu flăcările, inclusiv România. Ţara noastră, Serbia, Israelul, Slovenia, Spania, Germania, Norvegia, Elveţia şi Franţa au trimis elicoptere şi avioane utilitare ca să ajute la stingerea focului.

INCENDII FĂRĂ PRECEDENT:

Antena 3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close