Antena 3 CNN Externe Grecia: Rasismul de stat ucide

Grecia: Rasismul de stat ucide

Grecia: Rasismul de stat ucide
24 Aug 2007   •   08:55

De cinci zile, la Salonic continuă protestele declanşate de moartea unui imigrant nigerian într-un accident suspect. Militanţii greci anti-rasişti susţin că decesul a fost provocat indirect de poliţişti în civil, dar autorităţile dezmint această versiune. Totuşi, spre deosebire de zilele precedente, manifestaţia de joi a fost paşnică. Participanţii, supravegheaţi de forţele de ordine, au străbătut oraşul purtând lozinca ?Rasismul de stat ucide?. La marş nu au luat parte imigranţi, în parte pentru că diplomaţii nigerieni şi-au sfătuit concetăţenii să evite grupările anarhiste care folosesc asemenea proteste pentru a înfrunta puterea de stat.

20 de tineri greci au fost puşi joi sub acuzare în legătură cu manifestaţiile din nopţile trecute, în care poliţia a fost atacată cu pietre, bâte şi sticle incendiare. Totul a pornit de la moartea unui nigerian în vârstă de 25 de ani care a căzut de la etajul doi al restaurantului unde vindea CD-uri pirat. Prietenii tânărului spun că acesta era urmărit de doi poliţişti îmbrăcaţi civil. Poliţia afirmă însă că nu avea agenţi în misiune la locul faptei.

Potrivit militanţilor anti-rasişti, imigranţii din Grecia sunt nevoiţi să se pună în afara legii, pentru că altfel nu ar avea din ce trăi. În lipsa unor locuri de muncă omeneşti, aceştia sunt obligaţi la diferite activităţi cum este, în cazul nigerienilor, vânzarea discurilor piratate. Astfel se pregăteşte terenul pentru cultivarea rasismului în societate. La rândul lor, organizaţiile imigranţilor afirmă că incidentul a scos la iveală discriminarea la care sunt supuşi străinii care îşi caută o viaţă mai bună în Grecia.

Antena 3

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close