Antena 3 CNN Externe Hu Jintao, huiduit de activiştii pentru drepturile omului în timpul vizitei din Franţa

Hu Jintao, huiduit de activiştii pentru drepturile omului în timpul vizitei din Franţa

Hu Jintao, huiduit de activiştii pentru drepturile omului în timpul vizitei din Franţa
05 Noi 2010   •   23:00

Protestatarii i-au stricat vizita preşedintelui chinez în Franţa. Membrii organizaţiilor pentru drepturile omului l-au pândit la cotitură pe Hu Jintao, pentru a-i aduce aminte că laureatul premiului Nobel pentru Pace din acest an zace într-o închisoare din China.

Trecerea convoiului oficial al lui Hu Jintao a fost pentru protestatari semnalul pentru a deschide umbrelele cu mesajul de eliberare a deţinutului chinez. Surprinşi, poliţiştii şi agenţii în civil au intervenit. Grupul gălăgios a fost luat pe sus de forţele de ordine. Demonstranţii, membri ai organizaţiei Reporteri fără Frontiere s-au arătat dezamăgiţi că preşedintele francez l-a primit regeşte pe Hu Jintao, fără să-i reproşeze încarcerarea laureatului premiului Nobel pentru Pace. “Este scandalos! Este scandalos! Una este să întinzi covorul roşu pentru Preşedintele chinez, dar să fii covorul pentru el, nu!”, a strigat Jean-Francois Julliard, Preşedinte Reporteri Fără Frontiere.

În ciuda scandalului, preşedintele chinez şi-a continuat programul şi a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf din Paris. Dar, la plecare, a fost întâmpinat de alţi protestatari, de la Amnesty International, e-adevărat, mai tăcuţi. Şi ei i-au reproşat însă acte de încălcare ale drepturilor omului în China.

Hu Jintao a venit în Franţa într-o vizită de trei zile, pentru a încheia împreună cu omologul său Nicolas Sarkozy înţelegeri economice de miliarde de euro.



Preşedintele chinez Hu Jintao, cel mai puternic om de pe planetă

Preşedintele chinez, Hu Jintao, este cel mai puternic om de pe planetă, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes. Liderul Chinei a reuşit să-l devanseze pe Barack Obama, într-un top care include importanţi oameni politici, figuri religioase şi chiar infractori.

Potrivit Forbes, liderul politic al ţării cu cel mai mare număr de locuitori din lume exercită un "control aproape dictatorial asupra 1,3 miliarde de persoane”, adică a cincea parte din populaţia planetei. Hu Jintao poate "devia râuri, poate clădi oraşe, poate închide disidenţi şi cenzura Internetul fără amestecul birocraţilor pisălogi şi al tribunalelor", susţin jurnaliştii Forbes.



×
Subiecte în articol: hu jintao
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close