În ce ţări preferă românii să muncească

03 Oct 2007   •   19:34
În ce ţări preferă românii să muncească
Italia este destinaţia preferată a românilor care îşi căută un loc de muncă în străinătate. Următoarele pe listă sunt Spania şi Marea Britanie. Cei mai mulţi dintre românii care pleacă la muncă în alte ţări, pleacă pe cont propriu. Nu apelează la consultanţa oferită de instituţiile abilitate, ci adună informaţii de la rude şi prieteni. Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni a realizat o anchetă socială pentru a afla în ce ţări preferă românii să muncească, ce anume îi determină să plece în străinătate şi dacă se consultă cu reprezentanţii agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Cei care aleg să muncească în Italia sunt majoritatea şomeri şi provin din judeţele din Moldova. 10% au peste 50 de ani. Spania şi Marea Britanie ocupă aceeaşi poziţie în clasamentul destinaţiilor agreate de muncitorii români. Potrivit studiului, în Spania se duc mai ales muncitorii proveniţi din judeţele din sudul ţării. Cei mai mulţi au vârste curinse între 23 şi 40 de ani.

La un loc de muncă în Marea Britanie visează tinerii cu studii superioare şi care aspiră la venituri ceva mai mari. Cei mai mulţi dintre ei provin din partea de nord-est a ţării şi nu au mai mult de 30 de ani.

Când pleacă muncă în străinătate, aproape 80% dintre români nu cer ajutorul instituţiilor care se ocupă de repartizarea forţei de muncă. Studiul arată că cei care pleacă în străinătate consideră ineficiente aceste instituţii, aşa că preferă să afle informaţiile de care au nevoie de la rude şi cunoscuţi care au mai trecut printr-o experienţă asemănătoare. Salariile atractive reprezintă principala motivaţie a celor care aleg să plece departe de ţară pentru un loc de muncă.

Antena 3

x close