Antena 3 CNN Externe În Kosovo au loc alegeri legislative şi locale sâmbătă

În Kosovo au loc alegeri legislative şi locale sâmbătă

În Kosovo au loc alegeri legislative şi locale sâmbătă
16 Noi 2007   •   20:07

În Kosovo au loc sâmbătă alegeri legislative şi locale, într-un climat de tensiune. Cei peste 100.000 de sârbi care locuiesc în provincie sunt decişi să boicoteze alegerile. La vot sunt aşteptaţi peste un milion şi jumătate de alegători în cele peste două mii de secţii de vot. În Kosovo, situaţia e extrem de tensionată. Sârbii se tem că liderii kosovari ar putea proclama independenţa provinciei aşa cum recomandă şi planul ONU.

Pentru a preveni incidentele, autorităţile au sporit măsurile de securitate la alegeri. Scrutinul va fi monitorizat de 175 de observatori internaţionali, dar şi locali. Partidul democrat din Kosovo şi Liga democrată din Kosovo îşi dispută cele 100 de locuri pe care le deţin albanezii în parlament.

Restul de 20 de mandate sunt rezervate minorităţilor - sârbi şi alte naţionalităţi. Niciunul dintre partide nu are şanse să obţină majoritatea. Potrivit sondajelor de opinie, Partidul Democrat din Kosovo e cel mai bine cotat cu peste 30% din intenţiile de vot.

Alegerile au loc cu o lună înainte de expirarea termenului dat albanezilor kosovari şi guvernului sârb să ajungă la un acord în privinţa independenţei provinciei. La 10 decembrie, troica internaţională formată din Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia urmează să prezinte secretarului general ONU raportul despre Kosovo.

Antena 3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close