Antena 3 CNN Externe Încă una dintre ororile comunismului. Se făcea comerţ cu suflete. Un evreu costa între 100 şi 10.000 de dolari

Încă una dintre ororile comunismului. Se făcea comerţ cu suflete. Un evreu costa între 100 şi 10.000 de dolari

Încă una dintre ororile comunismului. Se făcea comerţ cu suflete. Un evreu costa între 100 şi 10.000 de dolari
Sursa foto: Foto: ceausescunicolae.files.wordpress.com
19 Feb 2013   •   08:08

Israelul a cumpărat, timp de mai multe decenii, evrei din România comunistă, relatează site-ul israeldefense.com. Operaţiunea avea loc prin intermediul mai multor canale clandestine. Serviciul israelian Native era cel care se ocupa de meţinerea legăturilor şi acordarea asistenţei pentru evreii din Europa de Est şi fosta URSS.

Atunci, România era un stat comunist, dar această afacere funcţiona după principiile capitaliste de bază: România venea cu "bunurile", iar Israelul le cumpăra”, notează jurnaliştii israelieni.

De la finalul celui de-al doilea Război Mondial şi până la căderea blocului comunist, statul israelian a „plătit autorităţile române (un preţ stabilit cu exactitate) pentru fiecare cetăţean român evreu”. În schimb, românilor evrei le era permis să părăsească ţara şi să imigreze în Israel.

„Ne înţelegeam cu ei pentru un anumit număr de evrei în fiecare an. Noi eram principala sursă de valută străină a serviciilor secrete române. Uneori plăteam cu cecuri, alteori în numerar, toţi banii proveneau din bănci elveţiene”, a declarat Yacov ("Yasha") Kedmi, fost şef al Nativ, în perioada 1992 - 1999.

În primii ani de activitate ai agenţiei secrete israeliene, liderii Nativ „luau câte o valiză cu 2 milioane de dolari şi plecau spre Bucureşti”. „Întreaga ambasadă israeliană de la Bucureşti devenea o subsidiară Nativ. La începutul fiecărui an ne întâlneam cu ei, stabileam cotele şi tarifele, cât ar costa un copil, un adult, care ar fi preţul suplimentar în funcţie de calificările profesionale şi statut”, relatează Kedmi.

Potrivit fostului agent secret, preţurile variau de la mai puţin de 100 de dolari până la câteva mii. Preţul unui medic evreu, de exemplu, ajungea până la 10.000 de dolari.



 


 

×
Subiecte în articol: evrei
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close