Antena 3 CNN Externe Incendiile din Grecia au făcut 63 de victime

Incendiile din Grecia au făcut 63 de victime

Incendiile din Grecia au făcut 63 de victime
27 Aug 2007   •   07:58

Grecia a mai trăit încă o zi de infern. Bilanţul incendiilor de pădure a ajuns la 63 de morţi, dintre care cel puţin 7 sunt copii. Flăcările au asediat duminică celebrul sanctuar antic de la Olimpia, dar pompierii şi localnicii au reuşit să-l salveze. Tot mai multe indicii arată că dezastrul a fost provocat, măcar în parte, de mâini criminale.

Incendiile care devastează de trei zile Peloponezul şi insula Evia se înscriu printre cele mai mari catastrofe de acest gen din întreaga lume, din ultimii 150 de ani. Pentru Grecia, dezastrul este fără precedent. Flăcările au ameninţat un lăcaş simbolic al antichităţii - sanctuarul de la Olimpia, leagănul Jocurilor Olimpice. Muzeul arheologic şi ruinele vechi de 2800 de ani au fost salvate în ultima clipă, mai ales prin eforturile localnicilor.

Incendiile nu fac ravagii doar în Peloponez, ci în mai bine de jumătate din regiunile ţării. Nimeni nu poate crede că o asemenea catastrofă are doar cauze naturale. În ultimele trei zile, poliţia a arestat 10 persoane acuzate că au declanşat incendiile sau le-au favorizat prin neglijenţă. Presa denunţă speculaţia imobiliară, interesată în defrişarea terenurilor cu orice preţ. Ministerul Ordinii Publice a oferit un milion de euro pentru orice informaţie care va permite arestarea incendiatorilor.

În ajutorul grecilor au sărit numeroase state. Primele echipe, din Franţa, Italia şi Cipru, au intrat deja în acţiune. În următoarele zile sunt aşteptaţi oameni şi avioane din alte 11 ţări, între care şi România. În cursul zilei de luni, un echipaj românesc de 9 oameni a fost trimis să ajute pe cei în nevoie.

Focul a făcut două victime şi într-o ţară vecină, Bulgaria: un invalid a pierit în flăcări împreună cu soţia sa, care încerca să-l pună la adăpost. Starea de urgenţă a fost decretată în două regiuni de la graniţa cu Turcia.

Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica a anunţat perioada în care se transmite indexul în mai 2024
x close