Antena 3 CNN Externe Ioan Mircea Paşcu se apără în cazul zborurilor CIA

Ioan Mircea Paşcu se apără în cazul zborurilor CIA

Ioan Mircea Paşcu se apără în cazul zborurilor CIA
25 Iun 2007   •   07:53

Fostul ministru al Apărării Naţionale, Ioan Mircea Paşcu, vrea să apară în faţa Consiliului Europei pentru a respinge acuzaţiile ce i-au fost aduse. Acestea se refera la implicarea în scandalul presupuselor centre de detenţie ale CIA de pe teritoriul României. Potrivit agenţiei France Presse, fostul ministru român al Apărării şi-a exprimat această intenţie într-o scrisoare adresată lui Dick Marty, raportorul Consiliului Europei în problema existenţei unor zboruri sau centre de detenţie ale CIA pe teritoriul unor state europene.
Agenţia France Presse, care a intrat în posesia unei copii a scrisorii, aminteşte că numele demnitarului, ministru al Apărării între 2000 şi 2004, este menţionat în raportul întocmit de politicianul elveţian în acest caz.

Paşcu, ce ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte al Comisiei afacerilor externe a Parlamentului European, se adresează raportorului special pentru a reitera respingerea acestor acuzaţii de către Bucureşti, înainte de dezbaterea raportului în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, programată miercuri, la Strasbourg. Fostul ministru al Apărării a respins încă de la început acuzaţiile aduse de senatorul Marty, căruia i-a cerut să aducă fie probe concrete, serioase, pentru a susţine astfel de afirmaţii, fie scuze publice.

În scrisoarea adresată lui Marty, Ioan Mircea Paşcu îşi exprimă regretul pentru faptul că ?acuzaţiile nedovedite îl privează de prezumţia de nevinovăţie?. ?Nu aţi discutat cu mine direct, ignorând astfel un alt principiu juridic de bază, acela de a asculta şi cealaltă parte implicată?, se mai menţionează în document. Într-un al doilea raport asupra activităţilor ilegale ale CIA în Europa, prezentat la Strasbourg, la începutul acestei luni, senatorul elveţian a indicat că ?există în prezent suficiente elemente pentru a afirma că centre secrete de detenţie administrate de CIA au existat cu adevărat în Europa între 2003 şi 2005, în special în Polonia şi în România?.

Antena 3

×
Parteneri
Vlad Pascu, la judecătoria Mangalia, termen cu un nou judecător
x close