Antena 3 CNN Externe Israelul cere acţiuni împotriva programului nuclear al Iranului

Israelul cere acţiuni împotriva programului nuclear al Iranului

Israelul cere acţiuni împotriva programului nuclear al Iranului
04 Dec 2007   •   13:39

Premierul israelian Ehud Olmert insistă pentru o campanie sprijinită de Statele Unite, pentru a împiedica Iranul să dezvolte arma nucleară. Statul evreu nu pare să ţină cont de cel mai recent raport al serviciilor de informaţii americane, potrivit căruia Teheranul a abandonat încă de acum 4 ani programul său nuclear. Opoziţia democrată din Statele Unite a luat însă raportul în serios şi cere administraţiei Bush să îşi modifice strategia în privinţa Iranului.

Raportul surprinzător, redactat de 16 agenţii americane de informaţii, conchide că Iranul şi-a suspendat încă din 2003 programul de dezvoltare nucleară, ca o concesie la presiunile comunităţii internaţionale. Acelaşi raport susţine că Teheranul continuă îmbogăţirea de uraniu, şi ar putea avea arma nucleară între 2010 şi 2015.

Concluziile agenţiilor de spionaj americane sunt extrem de favorabile celor care susţin că preşedintele George W. Bush a supraestimat ameninţarea reprezentată de Iran. În plus, slăbeşte serios argumentaţia actualei administraţii republicane privind necesitatea unei acţiuni militare împotriva Iranului.

Consilierul pentru Securitate Naţională, Stephen Hadley, s-a declarat încrezător, după anunţul de ieri, dar a declarat că Iranul rămâne o ameninţare serioasă. Opoziţia democrată a luat foarte în serios concluziile raportului, şi a folosit concluziile în scop electoral.

Israelul a fost singurul care a ignorat datele raportului. Premierul Ehud Olmert a cerut o campanie susţinută de Statele Unite, pentru a pune capăt ambiţiilor nucleare iraniene. Liderul de la Ierusalim susţine că arma iraniană ar pune în pericol însăşi existenţa statului evreu. Israelul, considerat singurul stat din Orientul Mijlociu care are arsenal nuclear, nu a confirmat, dar nici nu a negat vreodată informaţia.

Antena 3

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close