Antena 3 CNN Externe Japonia. Înfrânt în alegeri, premierul nu demisionează

Japonia. Înfrânt în alegeri, premierul nu demisionează

Japonia. Înfrânt în alegeri, premierul nu demisionează
29 Iul 2007   •   17:24

Premierul nipon rămâne în funcţie, în pofida înfrângerii în alegerile legislative. Anunţul a fost făcut chiar de premierul Abe, pentru un post de televiziune japonez. Coaliţia conservatoare de guvernământ, condusă de primul ministru, a pierdut majoritatea în Camera Superioară a Parlamentului nipon. Mai mult, el a afirmat pentru un post de televiziune nipon că vrea să demareze imediat reforma în domeniul educaţiei şi să amendeze Constituţia. Coaliţia va rămâne la putere în pofida acestei înfrângeri datorită controlului exercitat asupra Camerei inferioare mult mai puternice. procesul de legiferare însă, va fi mult mai dificil. Există riscul chiar a unui blocaj, în acest sens.

Premierul Shinzo Abe a venit la putere cu doar 10 luni în urmă, când se bucura de o mare popularitate. Dar, mai târziu, guvernul său a avut tot mai multe probleme. Ministrul Agriculturii s-a sinucis din cauza unui scandal iar cel al Apărării a demisionat după ce a făcut comentarii deplasate despre bombele atomice de la Hiroşima şi Nagasaki.

În plus, s-a descoperit că zeci de milioane de dosare de pensie au devenit inutilizabile. Alegerile de astăzi capătă, astfel, valoare de test, deşi Senatul are mai puţină putere decât Camera Deputaţilor. Partidul Liberal-Democrat, condus de Abe, a suferit o înfrângere dramatică la alegerile de duminică. Acesta s-a străduit să convingă alegătorii că numai guvernul său poate face reformele necesare ţării. Prim ministrul nipon a declarat că administraţia niponă şi sectorul privat au nevoie de reforme drastice.

Liderul opoziţiei este încrezător în victorie şi speră chiar să cucerească majoritatea în Senat. El susţine că dacă electoratul japonez îi va acorda în continuare credit actualului prim-ministru, Japonia nu va reveni niciodată la democraţie.

Antena 3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close