Antena 3 CNN Externe Ministrul francez de externe dezvăluie cât de aproape sunt rușii să declanșeze o invazie. Jean-Yves Le Drian efectuează o vizită în România

Ministrul francez de externe dezvăluie cât de aproape sunt rușii să declanșeze o invazie. Jean-Yves Le Drian efectuează o vizită în România

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a estimat, într-o declarație pentru postul TV France 2, șansele unei invazii ruse în Ucraina, în prezent.

Ministrul francez de externe dezvăluie cât de aproape sunt rușii să declanșeze o invazie. Jean-Yves Le Drian efectuează o vizită în România
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    02 Feb 2022   •   10:42

În această etapă, nu există elemente care să sugereze că Rusia este pregătită să întreprindă o acțiune în Ucraina, a spus el postului francez, notează Reuters.

Declarația ministrului Le Drian (foto) se adaugă celor similare făcute săptămâna trecută de președintele ucrainean, Volodimir Zelensky și de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov

Ambii au confirmat prezența masivă a trupelor rusești la frontieră dar au minimalizat riscul de invazie.

Putin acuză Occidentul că vrea să atragă Rusia în război

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a acuzat, marți, Occidentul că promovează "un scenariu care să atragă Rusia într-un război" și nu ține cont de preocupările de securitate ale Moscovei legate de Ucraina.

Rusia a concentrat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană, însă susține că nu are intenția de a-și invada vecinul.

Din punct de vedere al istoriei recente, asigurările date de ruși sunt subminate de intervenția din urmă cu opt ani, din Crimeea.

În primăvara anului 2014, în urma unei intervenții militare urmate de un referendum nerecunoscut pe plan internațional, Crimeea a devenit parte a Federației Ruse. Ulterior, Moscova i-a sprijinit pe separatiștii din  estul Ucrainei într-un conflict sângeros cu Kievul, soldat, conform unor estimări, cu peste 14.000 de victime.

Fosta republică sovietică cu aspirații de integrare în Uniunea Europeană și NATO rămâne un punct fierbinte în confruntarea dintre Moscova și Occident, care a escaladat la cel mai înalt nivel după încheierea Războiului Rece.

Ministrul francez de externe, în vizită la București

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, se află, miercuri şi joi, în vizită oficială în România.

Miercuri, oficialul francez are pe agendă participarea la ședința solemnă a Parlamentului, dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Franța a preluat la începutul lunii ianuarie Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Șeful diplomației franceze vizitează Ucraina şi România, în contextul situației tensionate din regiune. 

"Voi călători alături de omologul meu german la Kiev şi apoi în România, pentru a-i asigura pe colegii români de solidaritatea noastră", a spus Le Drian înaintea vizitei.
 

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close