Antena 3 CNN Externe Armata Ucrainei testează rachetele anti-tanc din Marea Britanie, în timp ce președintele Zelensky insistă că invazia Rusiei nu e iminentă

Armata Ucrainei testează rachetele anti-tanc din Marea Britanie, în timp ce președintele Zelensky insistă că invazia Rusiei nu e iminentă

Un soldat în spatele unui paravan de protecție trage cu un lansator asupra unei ținte masive, aflată la câteva zeci de metri distanță.

Armata Ucrainei testează rachetele anti-tanc din Marea Britanie, în timp ce președintele Zelensky insistă că invazia Rusiei nu e iminentă
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    29 Ian 2022   •   17:08

Proiectilul pleacă lăsând în urmă un nor de fum, străbate în circa o secundă distanța până la țintă și explodează la impact.

Scena a fost filmată în timp ce forțele armate ucrainene testau echipamentul NLAW (Armă ușoară anti-tanc de generație nouă) livrat de Marea Britanie în contextul tensiunilor cu Rusia.

"Aceste arme pot să distrugă complet orice vehicul blindat, fie că se află pe pământ sau în aer", spune Maksim, un soldat ucrainean.

Tubul lansator este dotat cu un dispozitiv de ochire, pentru precizia tirului. 

"Odată ce sunt antrenați de instructori, operatorii NLAW vor primi aceste arme și vor fi desfășurați în zona de sarcini", menționează Igor Palagniuk, comandantul Departamentului de Instruire.

Armele NLAW sunt de unică folosință și sunt eficace împotriva țintelor în mișcare situate până la 400 de metri distanță sau împotriva țintelor staționare situate la o depărtate de, cel mult, 600 de metri.

Ucraina și Rusia au convenit asupra faptului că o "încetare permanentă a focului în estul Ucrainei trebuie respectată necondiționat", după discuții în Format Normandia desfășurate săptămâna aceasta la Paris.

Noi convorbiri ar urma să aibă loc în luna februarie, la Berlin, notează AFP.

În urma unui dialog telefonic cu președintele american Joe Biden care, potrivit presei internaționale, "nu a decurs bine", președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut Occidentului să nu mai creeze "panică", după ce SUA au avertizat cu privire la iminența unei invazii ruse.

Zelensky a insistat, la rândul său, că situația de securitate nu e mai sensibilă decât a fost la vârful tensiunilor din 2021 - când Rusia a mobilizat, de asemenea, o forță militară considerabilă în apropierea frontierei cu Ucraina.

Tensiunile de atunci au fost pe moment aplanate după o discuție față în față, la Geneva, între Joe Biden și Vladimir Putin.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
×
Subiecte în articol: NLAW rachete anti-tanc
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close