Antena 3 CNN International News Președintele Ucrainei le cere liderilor mondiali să reducă retorica privind amenințarea cu războiul din partea Rusiei

Președintele Ucrainei le cere liderilor mondiali să reducă retorica privind amenințarea cu războiul din partea Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că alți lideri mondiali au exagerat probabilitatea unui război între țara sa și Rusia, provocând „panică” și destabilizând economia Kievului.

Președintele Ucrainei le cere liderilor mondiali să reducă retorica privind amenințarea cu războiul din partea Rusiei
Sursa foto: Getty Images/ Sean Gallup
de Cerasela Stafie    |    28 Ian 2022   •   21:12

Adresându-se vineri reporterilor străini, Zelenski a spus că a explicat în apeluri telefonice adresate unor lideri mondiali precum președintele american Joe Biden și francezul Emmanuel Macron că, deși amenințarea Kremlinului este ”iminentă și constantă”, ucrainenii ”au învățat să trăiască” cu ea încă de când Moscova a invadat în 2014.

"Ei spun că mâine este războiul. Asta înseamnă panică", a spus Zelenski.

Rusia a adunat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, stârnind temeri că președintele rus Vladimir Putin plănuiește o incursiune. Rusia a negat în mod repetat că intenționează să-și invadeze vecinul de vest.

Severitatea exactă a amenințării reprezentate de Rusia rămâne neclară și se pare că a fost un punct de disputa între Zelenski și Biden. Se pare că discuția lor de joi nu a mers bine, a declarat pentru CNN un înalt oficial ucrainean.

La apel, pe care oficialul ucrainean l-a descris drept ”lung și sincer”, Biden a avertizat că o invazie rusă era sigură și iminentă, în timp ce Zelenski și-a reiterat poziția conform căreia amenințarea din partea Rusiei rămâne ”periculoasă, dar ambiguă”.

Casa Albă a contestat această relatare și a spus că surse anonime au transmis ”minciuni”. O purtătoare de cuvânt a spus că Biden l-a avertizat pe Zelenski că o invazie în februarie este ceea ce ea a numit o ”posibilitate distinctă”.

Întrebat despre conversația sa cu Biden, liderul ucrainian i-a mulțumit președintelui SUA pentru sprijinul său, dar a spus că acumularea de trupe rusești nu este cu mult mai semnificativă decât ceea ce a văzut el în trecut.

”Sunt președintele Ucrainei, locuiesc aici și cred că știu detaliile mai profund decât orice alt președinte. Nu avem nicio neînțelegere cu președintele Biden,” a spus președintele Ucrainei.

”Înțeleg profund ce se întâmplă în țara mea, așa cum el înțelege perfect ce se întâmplă în Statele Unite. Nu sunt critic la adresa președintelui Biden”, a adăugat liderul ucrainian.

Toate părțile par să țină la o soluție diplomatică, în ciuda dezacordurilor. Zelenski a spus că este dispus să se întâlnească cu Putin pentru o conversație serioasă și a sugerat ca Biden să creeze o platformă de dialog între Washington, Kiev și Moscova.

"Oamenii nu înțeleg valoarea vieții umane și despre asta este vorba. Eu susțin dialogul serios", a subliniat Zelenski.

×
Subiecte în articol: Joe Biden razboi
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close