Antena 3 CNN Externe Jobbik, gata să-şi asume un conflict cu România: "Secuii nu pot trăi liber în propria lor ţară. Singura soluţie este autodeterminarea până la autonomia teritorială deplină"

Jobbik, gata să-şi asume un conflict cu România: "Secuii nu pot trăi liber în propria lor ţară. Singura soluţie este autodeterminarea până la autonomia teritorială deplină"

18 Aug 2013   •   13:06

Activiştii partidului extremist ungar Jobbik urmează exemplul liderului lor, Gabor Vona, care este gata să-şi asume un conflict cu România pentru apărarea drepturilor minorităţii maghiare. Deputatul Gaudi-Nagy Tamaş afirmă, pe situl partidului Jobbik, că secuii din Transilvania "trăiesc în frică şi sunt oprimaţi în patria lor".

"Drepturile secuilor sunt îngrădite arbitrar, ei nu pot trăi liber în propria lor ţară", adaugă parlamentarul. El susţine că singura soluţie este "autodeterminarea până la autonomia  teritorială deplină" iar Ungaria trebuie să-şi asume reprezentarea secuilor în forurile internaţionale "chiar cu preţul unui conflict".

În caz contrar, se poate ajunge la un conflict sângeros ca în Kosovo, avertizează Gaudi-Nagy.

Acesta a ieşit în evidenţă şi în aprilie, la vizita premierului Victor Ponta în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Gaudi-Nagy l-a chemat pe Ponta să înceapă a imediat negocieri pentru autonomia secuilor "pentru a evita tensiunile şi conflictele".

×
Subiecte în articol: jobbik
Parteneri
Operaţiuni dramatice de salvare în Turcia. Bilanţul victimelor
x close