Antena 3 CNN Externe Julian Assange vrea garanţii diplomatice că nu va fi dat în judecată de SUA dacă va fi extrădat în Suedia

Julian Assange vrea garanţii diplomatice că nu va fi dat în judecată de SUA dacă va fi extrădat în Suedia

Julian Assange vrea garanţii diplomatice că nu va fi dat în judecată de SUA dacă va fi extrădat în Suedia
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
25 Iun 2012   •   10:50

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a solicitat luni garanţii diplomatice că nu va fi urmărit în justiţie de SUA pentru publicarea de documente secrete dacă va fi, în cele din urmă, extrădat în Suedia, informează AFP.

„În cele din urmă, ar putea depinde de garanţiile pe care Marea Britanie, SUA şi Suedia sunt gata să le dea“, a declarat australianul într-un interviu pentru cotidianul Sydney Morning Herald la ambasada Ecuatorului de la Londra, unde este refugiat de săptămâna trecută pentru a evita extrădarea în Suedia într-un dosar de presupus viol.

Fondatorul WikiLeaks se teme că va fi apoi transferat de Stockholm în Statele Unite ca să fie judecat pentru spionaj, după ce a divulgat pe site-ul său peste 250.000 telegrame diplomatice americane, în special privind războaiele din Irak şi Afganistan.

„De exemplu, dacă SUA ar putea garanta renunţarea la anchetă înaintea Marelui Juriu şi la oricare altă anchetă privind activităţile WikiLeaks, aceasta ar fi o garanţie importantă (...) Angajamentele diplomatice au o anumită greutate“, a declarat Julian Assange pentru cotidianul australian.

Assange a criticat din nou guvernul australian pentru că nu i-a urmărit cazul cu suficientă seriozitate. 'Este o problemă politică foarte serioasă (...) pe care guvernul australian ar trebui să o trateze cu seriozitatea pe care o merită', a afirmat acesta.

„Am fost prezentat de SUA, până la nivelul de vicepreşedinte, drept un terorist high-tech, precum şi de premierul şi ministrul de externe suedezi (...), aceasta necesită, cu siguranţă, un răspuns din partea guvernului Gillard“, a estimat Assange.

Duminică, Australia a reiterat că nu există 'nici un indiciu' potrivit căruia Statele Unite ar solicita extrădarea fondatorului WikiLeaks dacă acesta ar fi trimis în Suedia.

×
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close