Antena 3 CNN Externe Kiev. Încă o zi pentru stabilirea anticipatelor

Kiev. Încă o zi pentru stabilirea anticipatelor

Kiev. Încă o zi pentru stabilirea anticipatelor
31 Mai 2007   •   15:34
UPDATE: Preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko a prelungit cu 24 de ore ultimatumul acordat deputaţilor pentru votarea unui text de compromis, prin care să fie stabilită data alegerilor legislative anticipate. Decizia Executivului de la Kiev este sigura cale de a reglementa criza politică prin care trece Ucraina de mai bine de 2 luni. Deputaţii, care au avut la dispoziţie 2 zile pentru a se pune de acord asupra dateie alegerilor, au mai cerut încă 24 de ore, pentru a valida unele amendamente. După votarea legii, preşedintele urmează să semneze decretul care fixează 30 septembrie ca dată a scrutinului anticipat.

Criza politică din Ucraina continuă, în pofida acordului încheiat, duminică, de cei doi lideri rivali - preşedintele Iuşcenko şi premierul Ianukovici. Parlamentul de la Kiev nu a reuşit să adopte legile pentru organizarea alegerilor anticipate până la termenul stabilit de preşedinte, la miezul nopţii trecute.

Viaţa politică din Ucraina a intrat în criză luna trecută, când Iuşcenko a dizolvat parlamentul şi a convocat alegeri anticipate, pentru a-l împiedica pe Ianukovici să modifice Constituţia. Parlamentul şi guvernul au ignorat decretele preşedintelui, iar înfruntarea a cunoscut mai multe momente tensionate.

În final, Ianukovici a acceptat alegeri anticipate pentru luna septembrie, iar Iuşcenko a "suspendat" pentru două zile dizolvarea parlamentului pentru a-i permite să adopte legile necesare. Dar deputaţii au intrat în noi controverse care au întârziat votarea legilor. Preşedintele recunoaşte că situaţia este dificilă.

Ianukovici s-a întâlnit din nou, miercuri, cu preşedintele, în căutarea unei ieşiri din impas. Aliaţii preşedintelui spun că, după discuţia de miercuri, "toate piedicile au fost înlăturate". Rămâne ca şi deputaţii să-şi facă datoria. Dacă legile cerute NU vor fi adoptate, alegerile ar trebui, teoretic, să aibă loc la 24 iunie, potrivit primului decret prezidenţial, încă în vigoare.

Antena 3

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close