Antena 3 CNN Externe Incidente grave în Kosovo, între poliție și etnicii sârbi. Presa de la Belgrad vorbește de zeci de răniți, șeful diplomației UE cere încetarea imediată a violențelor

Incidente grave în Kosovo, între poliție și etnicii sârbi. Presa de la Belgrad vorbește de zeci de răniți, șeful diplomației UE cere încetarea imediată a violențelor

Violențe între poliția din Kosovo și etnicii sârbi au fost raportate în urma a ceea ce autoritățile de la Priștina au numit "o operațiune împotriva contrabandiștilor", anunță presa internațională.

Incidente grave în Kosovo, între poliție și etnicii sârbi. Presa de la Belgrad vorbește de zeci de răniți, șeful diplomației UE cere încetarea imediată a violențelor
de Adrian Iclozan    |    13 Oct 2021   •   16:04

Raidurile forțelor de ordine s-au desfășurat în patru zone, inclusiv în Mitrovica, regiunea unde se află cea mai numeroasă populație sârbă.

În partea nordică a districtului, poliția a pătruns într-o farmacie și în mai multe magazine.

Premierul din Kosovo, Albin Kurti, a scris pe pagina sa de Facebook că "infracționalitatea și grupările criminale nu vor fi tolerate, ci vor fi combătute"

"Vom lupta și vom preveni contrabanda", a anticipat el.

Imagini distribuite pe rețelele sociale arată cum polițiștii împrăștie gaze lacrimogene în timp ce localnicii aruncă pietre și alte obiecte spre oamenii legii.

Associated Press relatează că sârbii au blocat șoseaua principală cu camioane, așa cum au procedat și luna trecută, în timpul protestelor legate de obligativitatea plăcuțelor de înmatriculare.

Cel puțin o mașină de poliție și alte două vehicule au fost incendiate, conform presei locale, care confirmă că s-au tras focuri de armă și menționează, la rândul său, că există persoane rănite în urma ciocnirilor.

Potrivit poliției kosovare, citate de Associated Press, șase ofițeri și un civil sârb au fost răniți. Opt sârbi au fost arestați.

Poliția kosovară: Grupuri infracționale au atacat forțele de ordine

În declarația oficialităților din Kosovo se face referire la "grupuri infracționale care s-au adunat în mod organizat" pentru a bloca drumurile cu vehicule, au folosit cisterne cu combustibil lichid, grenade paralizante și au tras cu arma pentru a-i împiedica  polițiști să-și facă datoria.

Incidentele de miercuri au determinat reacția furioasă a Belgradului, care a cerut comunității internaționale, inclusiv misiunii KFOR conduse de NATO, să restabilească ordinea și să prevină "extinderea haosului".

"Acesta este ultimul moment care impune o reacție clară pentru a opri politicile nebunești duse de Priștina. Acest tip de comportament ne aduce la marginea haosului", a declarat șefa guvernului sârb, Ana Brnabic.

Josep Borrell, șeful politicii externe în Uniunea Europeană a cerut încetarea imediată a violențelor în nordul Kosovo și a spus că acțiunile "unilaterale și necoordonate care periclitează stabilitatea sunt inacceptabile".

Oficial sârb: Dacă nu poate KFOR să-i apere pe sârbii din Kosovo, o pot face alții

Borrell a invitat părțile să își rezolve problemele prin intermediul inițiativei de dialog facilitate de UE.

Petar Petkovic, un oficial al guvernului de la Belgrad responsabil cu situația Kosovo, a spus că un etnic sârb de 36 de ani a fost împușcat în spate și că a rămas cu un glonte în plămân.

Presa sârbă susține că în afara acestuia, alți zeci de civili au fost răniți, însă, potrivit Associated Press, aceste informații nu au putut fi verificate independent.

Oficialul guvernamental a mai spus că președintele sârb Aleksandar Vucic se deplasează în Raska, oraș aflat aproape de Kosovo, unde se va întâlni cu reprezentanții sârbilor din zonă.

"Dacă forțele KFOR nu pot reacționa și proteja cetățenii sârbi, sunt alții care o pot face", a avertizat Petkovic.

Kosovo, fostă provincie sârbă, și-a declarat independența în 2008, a fost scena unui conflict sângeros în anii 1998 - 1999, între trupele Belgradului și separatiștii albanezi.

O campanie de bombardamente NATO a tranșat conflictul, determinând retragerea armatei sârbe.

Relațiile dintre Kosovo și Serbia rămân tensionate, în pofida dialogului facilitate de Uniunea Europeană în vederea normalizării relațiilor.

×
Subiecte în articol: Kosovo violente Mitrovica
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close