Antena 3 CNN Externe Letonii au ieşit în stradă să ceară demiterea Parlamentului

Letonii au ieşit în stradă să ceară demiterea Parlamentului

Letonii au ieşit în stradă să ceară demiterea Parlamentului
03 Noi 2007   •   20:19

8.000 de oameni au ieşit în stradă în capitala letonă, pentru a denunţa politicile guvernamentale, şi pentru a cere preşedintelui să demită Parlamentul. Tensiunile au fost generate de destituirea de către premier, a şefului Biroului anti-corupţie. Premierul leton de centru-dreapta Aigars Kalvitis l-a demis, în urma unei mişcări politice extrem de contestate, pe şeful Biroului anti-crupţie Aleksejs Loskutovs. La presiunea opiniei publice şi a presei, cabinetul leton a retras ordinul de destituire. Alţi patru miniştri au demisionat însă, în urma scandalului.
Mii de oameni au ieşit în stradă, pentru a cere acum Guvernului să asigure funcţionarea sistemului de justiţie în Letonia, şi lupta anti-corupţie. Înarmaţi cu bannere cu mesaje anti-guvernamentale, şi steaguri naţionale alb-roşii, mii de oameni au cerut preşedintelui să demită Parlamentul, după adoptarea proiectuloui de buget, săptămâna viitoare.

Criticii Guvernului au văzut destituirea şefului Biroului Anti-Corupţie ca pe ultima şi cea mai gravă interferenţă a politicului în activitatea justiţiei. Separaţia puterilor este încă o problemă discutată în Letonia. În septembrie, ambasadorul Statelor Unite în Letonia a fost chestionat dacă fosta ţară sovietică a involuat în lupta împotriva corupţiei şi promovarea democraţiei.

Antena 3

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close