Antena 3 Externe Letonii au ieşit în stradă să ceară demiterea Parlamentului

Letonii au ieşit în stradă să ceară demiterea Parlamentului

03 Noi 2007   •   20:19
Letonii au ieşit în stradă să ceară demiterea Parlamentului

8.000 de oameni au ieşit în stradă în capitala letonă, pentru a denunţa politicile guvernamentale, şi pentru a cere preşedintelui să demită Parlamentul. Tensiunile au fost generate de destituirea de către premier, a şefului Biroului anti-corupţie. Premierul leton de centru-dreapta Aigars Kalvitis l-a demis, în urma unei mişcări politice extrem de contestate, pe şeful Biroului anti-crupţie Aleksejs Loskutovs. La presiunea opiniei publice şi a presei, cabinetul leton a retras ordinul de destituire. Alţi patru miniştri au demisionat însă, în urma scandalului.
Mii de oameni au ieşit în stradă, pentru a cere acum Guvernului să asigure funcţionarea sistemului de justiţie în Letonia, şi lupta anti-corupţie. Înarmaţi cu bannere cu mesaje anti-guvernamentale, şi steaguri naţionale alb-roşii, mii de oameni au cerut preşedintelui să demită Parlamentul, după adoptarea proiectuloui de buget, săptămâna viitoare.

Criticii Guvernului au văzut destituirea şefului Biroului Anti-Corupţie ca pe ultima şi cea mai gravă interferenţă a politicului în activitatea justiţiei. Separaţia puterilor este încă o problemă discutată în Letonia. În septembrie, ambasadorul Statelor Unite în Letonia a fost chestionat dacă fosta ţară sovietică a involuat în lupta împotriva corupţiei şi promovarea democraţiei.

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close