Antena 3 CNN Externe Noul guvern de la Kabul, o adunătură de asasini și măcelari, acuză un senator american

Noul guvern de la Kabul, o adunătură de asasini și măcelari, acuză un senator american

Senatorul Lindsey Graham, unul dintre cei mai proeminenți congresmani republicani, a reacționat la anunțul noului guvern interimar de la Kabul.

Noul guvern de la Kabul, o adunătură de asasini și măcelari, acuză un senator american
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Sep 2021   •   03:59

El a spus că noul regim taliban dovedește cât de "neînțeleaptă" a fost decizia administrației Biden de a retrage trupele din Afganistan.

"Dacă aveați vreo îndoială cu privire la cât de neînțeleaptă a fost decizia de retragere din Afganistan, toate dubiile sunt înlăturate de adunătura de asasini și măcelari care formează acum guvernul interimar afgan", a scris Graham (foto) pe Twitter.

"Mă voi opune oricărui demers al administrației Biden de a legitima guvernul talibanilor afgani. Sunt o organizație  teroristă. Orice țară care le recunoaște legitimitatea pune în mișcare domnia terorii pentru poporul afgan și răspândirea terorii în lume", a continuat senatorul.

Cu o zi înainte, Lindsey Graham a estimat că SUA se vor întoarce în Afganistan.

"Va trebui s-o facem, pentru că amenințarea teroristă va fi foarte mare", a spus el.

Presa internațională a notat că printre membrii noului cabinet de la Kabul se numără Sirajuddin Haqqani, șeful rețelei Haqqani, pe care SUA au catalogat-o drept organizație teroristă.

Haqqani însuși se află pe lista FBI cu cei mai căutați teroriști iar o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații care ar duce în mod direct la capturarea sa este încă în vigoare.

Ce scria anul trecut în The New York Times actualul ministru taliban de interne, căutat de FBI pentru terorism

Sarajuddin Haqqani a preluat conducerea rețelei după moartea tatălui său, Jalaluddin Haqqani, despre care militanții spun că a survenit în 2018, în urma unei boli îndelungate nespecificate, deși au apărut informații că decesul s-ar fi produs, de fapt, cu patru ani înainte, în 2014.

Se spune că Sarajuddin Haqqani și tatăl său sunt primii talibani care ar fi folosit tactica atentatorilor sinucigași în Afganistan, fiind, de asemenea, implicați în răpiri, asasinate și execuții prin decapitare.

Influența rețelei Haqqani în Afganistan o depășește pe cea a grupării Stat Islamic - Khorasan (ISIS-K), aflată în conflict cu talibanii, notează BBC citând surse locale.

Rețeaua Haqqani se ocupă de gestionarea activelor financiare și militare ale talibanilor de-a lungul frontierei cu Pakistanul.

În spațiul public nu există nici măcar o fotografie clară a actualului lider al rețelei Haqqani - și nou ministru de interne la Kabul.

Acest individ atât de discret are o vârstă estimată la aproximativ 45 de ani.

Într-un text publicat de New York Times anul trecut, înainte de semnarea acordului de la Doha, și citat de BBC, Sarajuddin Haqqani afirmă următoarele:

"Pentru mai mult de 40 de ani, vieți afgane prețioase s-au pierdut în fiecare zi. Fiecare a pierdut pe cineva drag. Toată lumea e obosită de război. Sunt convins că uciderile și mutilările trebuie să înceteze".

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close