Antena 3 International News Talibanii anunță guvern interimar la Kabul. Mullahul Akhund este prim-ministru. Noul ministru de interne, desemnat "terorist global" de FBI

Talibanii anunță guvern interimar la Kabul. Mullahul Akhund este prim-ministru. Noul ministru de interne, desemnat "terorist global" de FBI

de Adrian Iclozan    |    07 Sep 2021   •   18:10
Talibanii anunță guvern interimar la Kabul. Mullahul Akhund este prim-ministru. Noul ministru de interne, desemnat "terorist global" de FBI

Noul guvern de la Kabul a fost anunțat marți de purtătorul de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.

Este un guvern interimar, care va fi condus de mullahul Mohammad Hassan Akhund.

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondator al mișcării talibane (foto, stânga), va fi adjunct al prim-ministrului interimar Akhund.

Mullahul Yaqoob va fi ministru interimar al apărării.

Yaqoob este fiul fondatorului talibanilor, mullahul Omar, şi coordonează operațiunile militare ale grupului.

Sarajuddin Haqqani, șeful rețelei Haqqani (foto, dreapta), va prelua portofoliul internelor.

Rețeaua Haqqani este un grup afiliat cu talibanii, care are în grijă bunurile militare şi financiare de-a lungul graniţei dintre Pakistan şi Afganistan.

Rețeaua Haqqani a fost desemnată drept rețea teroristă de către SUA.

La rândul său, liderul rețelei, Sarajuddin Haqqani, a fost desemnat de către FBI „terorist global” şi este căutat pentru implicarea sa în atacul din ianuarie 2008 asupra unui hotel din Kabul, care s-a încheiat cu moartea a șase persoane, inclusiv a unui cetățean american.

De asemenea, el este suspect de implicarea într-o tentativă de asasinat asupra fostului președinte afgan Hamid Karzai şi într-un atac asupra ambasadei indiene.

Site-ul FBI menționează că Departamentul de Stat al SUA oferă o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații care ar duce în mod direct la arestarea lui Haqqani.

Poliția federală americană avertizează că liderul rețelei afiliate talibanilor - și noul ministru interimar de interne de la Kabul - trebuie considerat "înarmat și periculos".

Khalil Haqqani, unchiul lui Sarajuddin, a fost numit ministru interimar pentru refugiați, potrivit CNN.

Alți membri ai cabinetului interimar de la Kabul, anunțați marți:

  • Amir Khan Muttaqi, ministru interimar de externe
  • Mullahul Abdul Salam Hanafi, al doilea adjunct al prim-ministrului intermar

Cine sunt primii doi oameni din guvernul de la Kabul

Noul prim-ministru, mullahul Mohammed Hassan Akhund, a condus Rehbari Shura (Consiliul de conducere al talibanilor) timp de aproximativ două decenii.

Vârsta sa nu este cunoscută exact dar se estimează că are în jur de 60 de ani.

Este considerat influent și respectat mai degrabă în rândul liderilor religioși ai grupării, decât în rândul liderilor militari talibani.

Este un apropiat al liderului suprem al talibanilor, șeicul Hibatullah Akhundzada.

În precedentul regim taliban (1996 - 2001) Akhund a fost ministru adjunct de externe și vice-președinte al Consiliului de miniștri, ajungând la un moment dat pe lista de sancțiuni a Națiunilor Unite.

Mullahul Abdul Ghani Baradar, adjunct al lui Akhund în noul guvern de la Kabul, a fost un apropiat al fondatorului grupării talibane, mullahul Omar.

Se spune că l-ar fi salvat pe acesta din urmă, ducându-l pe motocicletă într-o ascunzătoare în munți, după intervenția internațională în Afganistan, în 2001.

Baradar s-a născut în 1968, în Afganisnan.

A luptat împotriva sovieticilor în anii '80 și a deținut, la rândul său, diverse poziții de conducere în administrația și armata regimului taliban instituit în 1996.

A fost arestat în 2010 în Pakistan și eliberat în 2018 la solicitarea oficialilor SUA, care credeau că Baradar poate ajuta procesul de pace din Afganistan.

Femeile, absente din guvernul interimar de la Kabul

Purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid a spus, marți, că noul cabinet interimar "nu se bazează pe etnie" și că gruparea nu va permite o astfel de politică.

Totuși, noul guvern de la Kabul, despre care militanții au dat asigurări că va fi "incluziv", nu are femei în componența sa.

Mujahid a spus că talibanii "lucrează la acest aspect", după ce în perioada recentă a insistat că femeile vor juca un rol important în Afganistan și că vor avea acces la educație.

Mai multe proteste au avut loc în Kabul în ultimele zile, inclusiv ale femeilor care manifestau pentru drepturi și cooptare în procesul de decizie politică.

Luni, cea mai mare manifestație anti-regim a fost împrăștiată de talibani cu focuri de avertisment.

Zabihullah Mujahid a spus că demonstrațiile ilegale cu nu vor fi tolerate și că protestatarii trebuie să respecta actuala stare de urgență din țară.

Oficialul taliban a respins susținerile protestatarilor care au acuzat, luni, la Kabul, că Pakistanul se amestecă în jocurile politice din Afganistan.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
x close