Antena 3 Externe S-au reluat cursurile la Universitatea din Kabul: bărbații și femeile sunt despărțiți de o perdea

S-au reluat cursurile la Universitatea din Kabul: bărbații și femeile sunt despărțiți de o perdea

de Alexandra Ionescu    |    07 Sep 2021   •   11:00
S-au reluat cursurile la Universitatea din Kabul: bărbații și femeile sunt despărțiți de o perdea
Sursa foto: Twitter/Sky News

Talibanii au promis în mod repetat că drepturile femeilor vor fi respectate, și că acestea își vor putea continua educația, dar multe dintre ele se tem încă să revină la școală.

Universitatea din Kabul și-a reluat cursurile, iar imaginile de pe rețelele de socializare arată sălile de clasă în care bărbații și femeile studiază împreună, separați de o perdea.

În August, Suhail Shaheen, unul din purtătorii de cuvânt ai talibanilor a spus că ”mii” de școli continuă să își desfășoare activitatea.

Cu toate acestea, multe femei, purtând încă vie amintirea represaliilor fostului regim taliban, preferă să nu-și părăsească locuințele.

Între anii 1996 și 2001, femeile erau practic în arest la dimiciliu, și nu le era permis să lucreze sau să aibă acces la educație.

Femeile sunt o parte importantă a societății noastre

Potrivit lui Zabihullah Mujahid, drepturile femeilor vor fi respectate în măsura în care o permite legea Sharia, cu toate că deocamdată nu există o direcție clară sau un răspuns oficial a ceea ce presupune asta.

În 2017, un raport al Drepturilor Omului a estimat că două treimi din fetele afgane nu merg la școală, potrivit Sky News.

Luni, zeci de femei afgane au protestat la Kabul pentru a-şi susţine drepturile şi a cere egalitate, justiţie şi democraţie, iar manifestația a degenerat și a dus la scene violente. 

Un lider taliban, Shir Mohammad Abbas Stanekzai, a afirmat marţi că nu crede că în noul guvern vor intra femei în funcţii înalte, însă aceasta vor avea un rol.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close