Antena 3 CNN Externe Ce scria anul trecut în The New York Times actualul ministru taliban de interne, căutat de FBI pentru terorism

Ce scria anul trecut în The New York Times actualul ministru taliban de interne, căutat de FBI pentru terorism

Presa internațională a sesizat că Sarajuddin Haqqani, noul ministru interimar de interne de la Kabul, figurează pe lista SUA cu cei mai căutați teroriști.

Ce scria anul trecut în The New York Times actualul ministru taliban de interne, căutat de FBI pentru terorism
Sursa foto: www.fbi.gov
de Adrian Iclozan    |    07 Sep 2021   •   23:25

Liderul rețelei Haqqani, afiliată cu talibanii și catalogată, la rândul său, drept teroristă de către autoritățile americane, este considerat responsabil pentru mai multe atentate soldate cu morți, între care cetățeni ai SUA.

Departamentul de Stat american oferă până la 5 milioane de dolari pentru informații care ar duce "în mod direct" la arestarea lui Haqqani.

Sarajuddin Haqqani a preluat conducerea rețelei după moartea tatălui său, Jalaluddin Haqqani, despre care militanții spun că a survenit în 2018, în urma unei boli îndelungate nespecificate, deși au apărut informații că decesul s-ar fi produs, de fapt, cu patru ani înainte, în 2014.

Printre primii talibani care au folosit atentatori sinucigași și, probabil, primul cu opinii publicate în The New York Times

Se spune că Sarajuddin Haqqani și tatăl său sunt primii talibani care ar fi folosit tactica atentatorilor sinucigași în Afganistan, fiind, de asemenea, implicați în răpiri, asasinate și execuții prin decapitare.

Influența rețelei Haqqani în Afganistan o depășește pe cea a grupării Stat Islamic - Khorasan (ISIS-K), aflată în conflict cu talibanii, notează BBC citând surse locale.

Rețeaua Haqqani se ocupă de gestionarea activelor financiare și militare ale talibanilor de-a lungul frontierei cu Pakistanul.

În spațiul public nu există nici măcar o fotografie clară a actualului lider al rețelei Haqqani - și nou ministru de interne la Kabul.

Fotografia de pe site-ul guvernamental american unde se specifică recompensa pentru prinderea lui este de slabă calitate, din lateral și nu permite o vedere clară a feței.

În posterul de popularizare a recompensei, figura lui Haqqani seamănă cu portretele-robot întocmite de poliție.

Acest individ atât de discret are o vârstă estimată la 45 de ani.

Într-un text publicat de New York Times anul trecut, înainte de semnarea acordului de la Doha, și citat de BBC, Sarajuddin Haqqani afirmă următoarele:

"Pentru mai mult de 40 de ani, vieți afgane prețioase s-au pierdut în fiecare zi. Fiecare a pierdut pe cineva drag. Toată lumea e obosită de război. Sunt convins că uciderile și mutilările trebuie să înceteze". 

×
Subiecte în articol: Sarajuddin Haqqani the new york times
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close