Antena 3 CNN Externe Londra a fost avertizată din timp de maşinile capcană

Londra a fost avertizată din timp de maşinile capcană

Londra a fost avertizată din timp de maşinile capcană
30 Iun 2007   •   12:19

Celula de criză a Guvernului britanic, cunoscută sub numele comitetul Cobra, s-a reunit din nou în această dimineaţă. Întrunirea vine după descoperirea a două maşini-capcană vineri în centrul Londrei. Între timp, cotidianul The Times scrie în ediţia de sţmbătă că proprietarii cluburilor de noapte din Marea Britanie au fost avertizaţi de poliţie încă de acum câteva săptămâni că localurile ar putea deveni ţinta unor atentate. Londonezii au decis între timp să revină la viaţa normală şi să sfideze ameninţările. Cluburile de noapte s-au redeschis, inclusiv cel în apropierea căruia a fost descoperit primul vehicul suspect.

Tinerii au ieşit aseară pe străzile Londrei, îndreptându-se spre cluburile de noapte, la mai puţin de 24 de ore de la descoperirea primului vehicul-capcană, în apropiere de Picadilly Circus. Poliţia britanică a confirmat că două maşini-capcană au fost amplasate în centrul capitalei. În interiorul maşinilor erau canistre de combustibil, dar şi o mulţime de cuie, şi, dacă ar fi ar fi fost detonate, ar fi făcut numeroase victime. Tabloidul The Sun susţine chiar că eventualele atacuri s-ar fi putut solda cu cel puţin 1.700 de victime.

Cotidianul The Times a dezvăluit că poliţia a transmis încă de acum câteva săptămâni avertismente patronilor de cluburi de noapte cu privire la existenţa unei ameninţări teroriste. Într-un document de 53 de pagini, autorităţile susţineau că există posibilitatea comiterii de atacuri cu dispozitive explozibile improvizate plasate la bordul unor vehicule. Potrivit analiştilor, cluburile de noapte au fost întotdeauna o ţintă favorită a radicalilor islamişti, pentru faptul că reprezintă decadenţa Occidentului. Experţii britanici în securitate susţin că alertele teroriste poartă marca Al-Qaeda şi sunt un avertisment pentru noul guvern britanic. Publicaţia Daily Mail informa vineri că un site islamist a anunţat, cu câteva ore înainte ca poliţia să descopere prima maşină capcană, că în Londra se va produce un atentat. Pe un forum dedicat jihadului a fost postat mesajul: ?Astăzi, vă spun, bucuraţi-vă, în numele lui Allah, Londra va fi bombardată!?.

Antena 3

×
Parteneri
Vlad Pascu, la judecătoria Mangalia, termen cu un nou judecător
x close