Antena 3 CNN Externe Lupte între armata Ciadului şi rebeli soldate cu sute de morţi

Lupte între armata Ciadului şi rebeli soldate cu sute de morţi

Lupte între armata Ciadului şi rebeli soldate cu sute de morţi
29 Noi 2007   •   09:52

Forţele armate din Ciad au reluat luptele cu forţele unei grupări rebele, în apropierea frontierei cu Sudanul. Confruntările au început luni, iar ambele părţi afirmă că au ucis sute de combatanţi inamici. Potrivit diplomaţilor din Ciad, luptele pun în evidenţă riscurile la care va fi supusă viitoarea forţă europeană de pace din regiune, din care vor face parte şi militari români. Ciadul acuză Sudanul că-i adăposteşte şi-i înarmează pe rebeli. Armata susţine că a ucis "sute" de rebeli şi că, după bătălia de miercuri, forţele adverse au fost anihilate.

Surse militare se aşteptau, totuşi, la noi confruntări în cursul zilei de joi. La rândul lor, rebelii afirmă că au ucis "cel puţin 200" de soldaţi guvernamentali. Aceste cifre nu pot fi confirmate din surse independente. Regiunea, foarte instabilă, din estul Ciadului este vecină cu provincia sudaneză Darfur, teatrul unui sângeros război civil.

O forţă de pace a Uniunii Europene va lua poziţie în zonă pentru protecţia sutelor de mii de refugiaţi. Potrivit ministrului apărării Teodor Meleşcanu, din forţa de pace vor face parte şi 120 de militari români. Comandantul forţei, un general irlandez, a anunţat că desfăşurarea pe teren va întârzia, din cauza lipsei aeronavelor, dar şi a echipelor medicale necesare.

Antena 3

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close