Antena 3 CNN Externe Marea Britanie menţine restricţiile impuse românilor

Marea Britanie menţine restricţiile impuse românilor

Marea Britanie menţine restricţiile impuse românilor
30 Oct 2007   •   11:08
UPDATE: Uniunea Sindicatelor Britanice condamnă restricţiile de muncă impuse de guvernul britanic pentru români şi bulgari. Aceeaşi uniune consideră că muncitorii din România şi Bulgaria vor fi în continuare nevoiţi să muncească la negru şi vor fi, prin urmare, exploataţi de angajatori pentru că nu se află in poziţia de a-şi negocia salariile sau condiţiile de muncă.

Brendan Barber, secretarul general al Uniunii Sindicatelor Britanice (USB), a declarat, insă, că ?fiecare cetăţean al UE este liber să vină în Marea Britanie să muncească, atât timp cât este liber-profesionist".

În ceea ce priveşte creşterea populaţiei din cauza imigrării, comunicatul USB mai menţioneaza faptul că "atât timp căt muncitorii imigranţi contribuie la succesul economic, este corect ca Guvernul să folosească o parte din această extraprosperitate pentru a asigura infrastructura socială cerută, şi a stopa exploatarea care poate scădea veniturile şi condiţiile de muncă".

Cu toate acestea, "economia britanică depinde în prezent de muncitorii imigranţi", datorită procesului continuu de îmbătrânire a populaţiei.

Decizia de menţinere a restricţiilor survine în contextul în care guvernul britanic este aspru criticat pentru faptul că a subestimat numărul imigranţilor veniţi în ultimii 10 ani cu până la 300.000. Autorităţile îşi menţin această decizie în pofida protestelor patronilor, mulţumiţi că pot oferi muncitorilor din afară salarii mai mici. Restricţiile îi vor viza în special pe muncitorii slab calificaţi din România şi Bulgaria.

Muncitorilor necalificaţi din cele două state li se va permite să lucreze numai în cadrul unor programe speciale, pentru agricultura sezonieră sau industria de procesare a alimentelor. Un program de imigraţie separat există pentru lucrătorii înalt calificaţi sau a căror calificare este deficitară pe piaţa muncii britanică.

În acelaşi timp, afluxul de imigranţi a provocat scăderea salariilor în rândul muncitorilor britanici. Potrivit experţilor, rata medie de creştere a salariilor angajaţilor britanici s-a redus semnificativ, ca o consecinţă directă a extinderii Uniunii Europene. Angajatorii sunt încurajaţi, astfel, să exploateze teama muncitorilor britanici de şomaj.
Oficiul Naţional de Statistică a publicat, săptămâna trecută, cifre revizuite referitoare la fenomenul imigraţiei. Ultimele cifre arată că imigraţia va spori populaţia Marii Britanii cu circa un milion de persoane, în următorii cinci ani.

Antena 3

×
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close