Antena 3 CNN Externe ”Ziua Z” în Ucraina. Va fi război sau nu? | Analiza momentului

”Ziua Z” în Ucraina. Va fi război sau nu? | Analiza momentului

O lume întreagă așteaptă să vadă dacă 16 februarie 2022 va intra în istorie ca ziua în care Rusia atacă Ucraina. SUA a aruncat în războiul informațiilor date concrete, pe care Rusia le-a negat vehement și a acuzat Occidentul de ”isterie” și ”dezinformare”. Ce are de pierdut Rusia dacă va declanșa un atac, cum s-a ajuns aici, și unde va duce o invazie rusească a Ucrainei?

”Ziua Z” în Ucraina. Va fi război sau nu? | Analiza momentului
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Feb 2022   •   10:29

Marți, Rusia a declarat că intenționează „să retragă parțial trupele” de unde a acumulat aproximativ 130.000 la granița cu Ucraina, o mișcare care vine după ce Statele Unite au avertizat săptămâna trecută că „o invazie ar putea începe în orice moment”.

Kremlinul părea să facă toate pregătirile pentru război: mutarea mai multor echipamente militare, unități medicale, chiar și sânge, în primele linii. Această agresiune ar putea cu ușurință să se transforme în cel mai mare conflict militar de pe pământ european din ultimele decenii. Occidentul a spus că nu a văzut nicio dovadă că trupele se retrag, deși acesta este cel puțin un posibil semnal că președintele rus Vladimir Putin ar putea fi dispus să dezescaladeze situația.

Problemele care provoacă acest impas rămân nerezolvate.

Conflictul este despre viitorul Ucrainei. Dar Ucraina este, de asemenea, o scenă mai mare pentru ca Rusia să încerce să-și reafirme influența în Europa și în lume, iar pentru Putin să-și cimenteze moștenirea.

Acestea nu sunt lucruri mici pentru Putin și ar putea decide că singura modalitate de a le realiza este să lanseze o nouă incursiune în Ucraina - un act care, ar putea duce la zeci de mii de morți civili, o criză europeană a refugiaților, și un răspuns din partea aliaților occidentali care include sancțiuni dure care afectează economia globală, potrivit unei analize a VOX.

SUA și Rusia au trasat linii roșii ferme care ajută la explicarea a ceea ce este în joc. Rusia a prezentat Statelor Unite o listă de cereri, unele dintre ele pe care Statele Unite și aliații săi din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu le vor accepta niciodată.

Putin a cerut ca NATO să oprească expansiunea spre est și să refuze aderarea Ucrainei și ca NATO să anuleze desfășurarea de trupe în țările care s-au alăturat alianței după 1997, ceea ce ar da timpul înapoi cu zeci de ani în ceea ce privește securitatea și alinierea geopolitică a Europei.

Aceste ultimatumuri sunt „o încercare a Rusiei nu numai de a-și asigura interesul pentru Ucraina, ci, în esență, de a relua arhitectura de securitate din Europa”, a declarat Michael Kofman, director de cercetare în programul de studii ruse la CNA, o organizație de cercetare și analiză din Arlington, Virginia.

După cum era de așteptat, SUA și NATO au respins aceste cereri. Atât SUA, cât și Rusia știu că Ucraina nu va deveni membru NATO în curând.

Unii experți în materie de politică externă au susținut la sfârșitul Războiului Rece că NATO nu ar fi trebuit niciodată să se apropie de granițele Rusiei. Dar politica NATO a ușilor deschise spune că țările suverane își pot alege propriile alianțe de securitate. A ceda cererilor lui Putin ar da dreptului de veto Kremlinului asupra procesului decizional al NATO și, prin aceasta, asupra securității continentului. 

Acum lumea urmărește și așteaptă să vadă ce va face Putin în continuare. O invazie nu este ceva sigur. Moscova continuă să nege că are vreun plan de invadare. Dar războiul, dacă s-ar întâmpla, ar putea fi devastator pentru Ucraina, cu consecințe imprevizibile pentru restul Europei și Occident. Motiv pentru care, iminentă sau nu, lumea este cu ochii ațintiți către Kremlin.

Rădăcinile crizei actuale își trag seva din destrămarea Uniunii Sovietice

Când Uniunea Sovietică s-a destrămat la începutul anilor '90, Ucraina, o fostă republică sovietică, avea arsenalul atomic al treilea ca mărime din lume. Statele Unite și Rusia au colaborat cu Ucraina pentru a de-nucleariza țara, iar într-o serie de acorduri diplomatice, Kievul a dat înapoi Rusiei sutele de focoase nucleare în schimbul asigurărilor de securitate care au protejat-o de un potențial atac rusesc.

Acele asigurări au fost puse la încercare în 2014, când Rusia a invadat Ucraina, a anexat Peninsula Crimeea și a susținut o rebeliune condusă de separatiști pro-ruși în regiunea de est Donbas. (Conflictul din estul Ucrainei a ucis peste 14.000 de oameni până în prezent.)

Atacul Rusiei a apărut în urma protestelor în masă din Ucraina care l-au răsturnat pe președintele pro-rus al țării Viktor Ianukovici (parțial din cauza abandonului său de la un acord comercial cu Uniunea Europeană). Diplomații americani au vizitat demonstrațiile, în gesturi simbolice care l-au agitat și mai mult pe Putin.

Președintele Barack Obama, ezitând să intensifice în continuare tensiunile cu Rusia, a întârziat să mobilizeze un răspuns diplomatic în Europa și nu le-a oferit imediat ucrainenilor arme ofensive.

„Mulți dintre noi am fost cu adevărat îngroziți că nu s-a făcut mai mult pentru încălcarea acelui acord [post-sovietic]”, a spus Ian Kelly, un diplomat de carieră care a fost ambasador în Georgia din 2015 până în 2018. „Practic, a arătat că dacă ai arme nucleare” – așa cum are Rusia – „ești inoculat împotriva măsurilor puternice din partea comunității internaționale”.

Dar însăși premisa unei Europe post-sovietice ajută, de asemenea, să alimenteze conflictul de astăzi. Putin își dorește să recupereze o oarecare aparență de imperiu, pierdut odată cu căderea Uniunii Sovietice. Ucraina este esențială pentru această viziune.

Putin a spus că ucrainenii și rușii „au fost un singur popor – un singur întreg” sau cel puțin ar fi dacă nu ar exista amestecul forțelor externe (ca în Occident) care a creat un „zid” între cei doi.

„Nu este vorba despre Rusia. Este vorba despre Putin”

Ucraina nu se va alătura NATO în viitorul apropiat, iar președintele Joe Biden a spus asta. Miezul tratatului NATO este articolul 5, un angajament conform căruia un atac asupra oricărei țări NATO este tratat ca un atac asupra întregii alianțe - adică orice angajament militar rusesc al unui ipotetic membru NATO, Ucraina, ar aduce teoretic Moscova în conflict cu SUA, Marea Britanie, Franța și ceilalți 27 de membri NATO.

Dar țara este al patrulea cel mai mare beneficiar de finanțare militară din partea SUA, iar cooperarea în domeniul informațiilor dintre cele două țări s-a adâncit ca răspuns la amenințările din partea Rusiei.

„Putin și Kremlinul înțeleg că Ucraina nu va face parte din NATO”, a spus Ruslan Bortnik, directorul Institutului Ucrainean de Politică. „Dar Ucraina a devenit un membru informal al NATO fără o decizie oficială”.

Acesta este motivul pentru care Putin consideră că orientarea Ucrainei către UE și NATO (în ciuda faptului că agresiunea Rusiei are destul de mult de-a face cu asta) nu este sustenabilă pentru securitatea națională a Rusiei.

Perspectiva aderării Ucrainei și Georgiei la NATO l-a antagonizat pe Putin cel puțin de când președintele George W. Bush și-a exprimat sprijinul pentru idee în 2008. „A fost o adevărată greșeală”, a spus Steven Pifer, care din 1998 până în 2000 a fost ambasador în Ucraina sub președinte. Bill Clinton.

„I-a înnebunit pe ruși. A creat așteptări în Ucraina și Georgia, care atunci nu au fost îndeplinite niciodată. Și asta a făcut ca întreaga problemă a extinderii să fie una complicată.”

Nicio țară nu se poate alătura alianței fără acceptarea unanimă a tuturor celor 30 de țări membre și mulți s-au opus aderării Ucrainei, în parte pentru că nu îndeplinește condițiile privind democrația și statul de drept.

Toate acestea au pus Ucraina într-o poziție imposibilă: un solicitant pentru o alianță care nu avea de gând să o accepte, în timp ce irita un potențial adversar vecin, fără a avea vreun grad de protecție NATO.

De ce Rusia amenință Ucraina acum

Criza Rusia-Ucraina este o continuare a celei care a început în 2014. Dar evoluțiile politice recente din Ucraina, SUA, Europa și Rusia ajută la explicarea de ce Putin ar putea simți că acum este momentul să acționeze.

Printre aceste evoluții se numără alegerea din 2019 a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, un comedian care a jucat rolul unui președinte la televizor și apoi a devenit actualul președinte. Zelenski a promis în timpul campaniei sale că va „reporni” discuțiile de pace pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, inclusiv a trata direct cu Putin pentru a rezolva conflictul.

Și Rusia s-a gândit probabil că ar putea obține ceva din asta: l-a văzut pe Zelenski, un novice politic, ca pe cineva care ar putea fi mai deschis la punctul de vedere al Rusiei.

Ceea ce dorește Rusia este ca Zelenski să implementeze acordurile de la Minsk din 2014 și din '15, acorduri care ar aduce regiunile pro-ruse înapoi în Ucraina, dar ar reprezenta, după cum a spus un expert, un „cal troian” pentru ca Moscova să exercite influență și control.

 Niciun președinte ucrainean nu a putut accepta acești termeni, așa că Zelenski, sub presiunea continuă a Rusiei, a apelat la Occident pentru ajutor, vorbind deschis despre dorința de a adera la NATO.

Opinia publică din Ucraina și-a manifestat puternic în sprijinul ascensiunii în organismele occidentale precum UE și NATO. Este posibil ca Rusia să aibă sentimentul că și-a epuizat toate instrumentele politice și diplomatice pentru a aduce Ucraina înapoi la ”patria mamă”.

„Elitele securității de la Moscova simt că trebuie să acționeze acum, deoarece, dacă nu o fac, cooperarea militară dintre NATO și Ucraina va deveni și mai intensă și chiar mai sofisticată”, a declarat Sarah Pagung, de la Consiliul German pentru Relații Externe.

Putin a testat din nou Occidentul în ceea ce privește Ucraina în primăvara lui 2021, adunând forțe și echipamente în apropierea unor părți ale graniței. Masarea trupelor a atras atenția noii administrații Biden, ceea ce a dus la un summit între cei doi lideri. Câteva zile mai târziu, Rusia a început să retragă o parte din trupele de la graniță.

Perspectiva lui Putin asupra SUA s-a schimbat și ea, au spus experții. Pentru Putin, retragerea haotică din Afganistan  și tulburările interne ale SUA sunt semne de slăbiciune.

Putin ar putea vedea, de asemenea, Occidentul divizat cu privire la rolul SUA în lume. Biden încă încearcă să pună la loc alianța transatlantică după neîncrederea care s-a acumulat în timpul administrației Trump. Unele dintre gafele diplomatice ale lui Biden i-au înstrăinat pe partenerii europeni, în special retragerea dezordonată din Afganistan, menționată mai sus și acordul pe submarinele nucleare pe care Biden l-a încheiat cu Regatul Unit și Australia, care a luat Franța prin surprindere.

Europa are și ea propriile fracturi interne. UE și Regatul Unit încă se confruntă cu consecințele Brexit-ului. Toată lumea se confruntă cu pandemia COVID-19. Germania are un nou cancelar, Olaf Scholz, după 16 ani de Angela Merkel, iar noul guvern de coaliție încă încearcă să-și stabilească politica externă.

Germania, împreună cu alte țări europene, importă gaze naturale rusești, iar prețurile la energie cresc. Franța are alegeri în aprilie, iar președintele francez Emmanuel Macron încearcă să-și facă un loc în aceste negocieri.

Acele diviziuni – pe care Washingtonul încearcă din greu să le țină sub control – îl pot încuraja pe Putin. Unii experți au remarcat că Putin are propriile presiuni interne cu care trebuie să se confrunte, inclusiv coronavirusul și o economie aflată în dificultate, și poate crede că o astfel de aventură îi va spori popularitatea acasă, la fel cum a făcut-o în 2014.

Diplomația nu a rezolvat nimic până acum – dar ar putea

La câteva luni de la începutul mandatului, administrația Biden a vorbit despre o relație „stabilă, previzibilă” cu Rusia. Asta pare acum în afara oricărei posibilități.

Casa Albă are speranța unei rezoluții diplomatice, chiar dacă se pregătește pentru sancțiuni împotriva Rusiei, trimite bani și arme în Ucraina și stimulează prezența militară a SUA în Europa de Est. (Între timp, Macron sa întâlnit cu Putin timp de cinci ore pe 7 februarie.)

La sfârșitul anului trecut, Casa Albă a început să-și intensifice eforturile diplomatice cu Rusia. În decembrie, Rusia a înmânat Washingtonului lista sa de „garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic”, inclusiv acelea de neacceptat,cum ar fi interzicerea aderării Ucrainei la NATO, și a cerut răspunsuri în scris. În ianuarie, oficialii americani și ruși au încercat să negocieze un progres la Geneva, fără succes.

SUA au răspuns direct la ultimatumurile Rusiei la sfârșitul lunii ianuarie.

În acel răspuns, SUA și NATO au respins orice acord privind aderarea la NATO, dar unele documente sugerează potențialul pentru noi acorduri de control al armelor și o transparență sporită în ceea ce privește locul în care sunt staționate armele și trupele NATO în Europa de Est.

Biden a reiterat multe dintre aceste propuneri diplomatice în apelul său cu Putin de sâmbătă.

Un lucru pe care echipa lui Biden l-a interiorizat – poate ca răspuns la eșecurile răspunsului SUA din 2014 – este că avea nevoie de aliați europeni pentru a controla agresiunea Rusiei în Ucraina. Administrația Biden a pus un accent enorm pe colaborarea cu NATO, Uniunea Europeană și partenerii europeni individuali pentru a-l contracara pe Putin.

„Europenii sunt complet dependenți de noi pentru securitatea lor. Ei știu asta, sunt alături de noi, avem o alianță și noi suntem în epicentrul ei”, a spus Max Bergmann de la Centrul pentru Progresul American.

Consecințele umanitare ale invaziei Ucrainei

O invazie completă pentru a pune mâna pe toată Ucraina ar fi ceva ce Europa nu a văzut în decenii. Ar putea implica război urban, inclusiv pe străzile din Kiev, și atacuri aeriene asupra centrelor urbane. Ar provoca consecințe umanitare uluitoare, inclusiv o criză a refugiaților.

SUA a estimat că numărul civililor morți ar putea depăși 50.000, cu undeva între 1 milion și 5 milioane de refugiați. Konaev a remarcat că toate luptele urbane sunt dure, dar luptele Rusiei – asistate în locuri precum Siria – au fost „deosebit de devastatoare, cu foarte puțină atenție pentru protecția civilă”.

Amploarea colosală a unei astfel de ofensive o face, de asemenea, ceva mai puțin probabilă, spun experții, și ar avea costuri enorme pentru Rusia. „Cred că Putin însuși știe că miza este cu adevărat mare”, a spus Natia Seskuria, un membru al Royal United Services Institute.

„De aceea cred că o invazie la scară largă este o opțiune mai riscantă pentru Moscova în ceea ce privește potențialele cauze politice și economice, dar și din cauza numărului de victime. Pentru că dacă comparăm armata ucrainiană din 2014 cu cea de acum, este mult mai capabilă.” (Desigur, antrenamentul și vânzările de arme din vest au ceva de-a face cu acele capacități sporite.)

O astfel de invazie ar forța Rusia să se mute în zone care îi sunt ostile. Acest lucru crește probabilitatea unei rezistențe prelungite (posibil chiar una susținută de SUA) - și o invazie s-ar putea transforma într-o ocupație.

„Realitatea tristă este că Rusia ar putea lua cât dorește din Ucraina, dar nu o poate ține pe termen lung”, a spus Melinda Haring, director adjunct al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic.

Ce se intamplă acum?

Ucraina a deraiat marile planuri ale administrației Biden — China, schimbările climatice, pandemia — și a devenit o prioritate de top pentru SUA, cel puțin pe termen scurt.

„Un lucru pe care îl au în comun administrația Obama și administrația Biden: ei nu văd Rusia ca un model de evenimente geopolitice”, a spus Rachel Rizzo, cercetător la Centrul Europei al Consiliului Atlantic.

Statele Unite au desfășurat 3.000 de soldați în Europa într-o demonstrație de solidaritate pentru NATO și se pare că vor trimite alți 3.000 în Polonia, deși administrația Biden a fost fermă că soldații americani nu vor lupta în Ucraina dacă izbucnește războiul.

Statele Unite, împreună cu alți aliați, inclusiv Marea Britanie, au avertizat cetățenii să părăsească imediat Ucraina. SUA și-au închis ambasada de la Kiev săptămâna aceasta, mutând temporar operațiunile în vestul Ucrainei.

Administrația Biden, împreună cu aliații săi europeni, încearcă să vină cu un plan agresiv de pedepsire a Rusiei, în cazul în care aceasta invadează din nou. Așa-numitele opțiuni nucleare – cum ar fi embargoul pe petrol și gaze sau tăierea Rusiei de la SWIFT, serviciul de mesagerie electronică care face posibile tranzacțiile financiare globale – par puțin probabile, în parte din cauza modului în care ar putea afecta economia globală. Rusia nu este Iran sau Coreea de Nord; este o economie majoră care face mult comerț, în special cu materii prime și gaze și petrol.

„Tipurile de sancțiuni care  rănesc ținta rănesc și expeditorul. În cele din urmă, se reduce la prețul pe care populațiile din Statele Unite și Europa sunt pregătite să-l plătească”, a spus Richard Connolly, lector în economie politică la Centrul pentru Studii Ruse și Est-Europene de la Universitatea din Birmingham.

În acest moment, cele mai dure sancțiuni pe care administrația Biden le ia în considerare sunt un anumit nivel de sancțiuni financiare pentru cele mai mari bănci din Rusia - un pas pe care administrația Obama nu l-a făcut în 2014 - și o interdicție de export a tehnologiilor avansate.

Sancțiunile împotriva oligarhilor ruși și a altora apropiați regimului sunt probabil și ele pe masă, la fel ca și alte forme de sancțiuni specifice. Nord Stream 2, gazoductul între Germania și Rusia, finalizat, dar care nu este încă deschis, ar putea fi, de asemenea, ucis dacă Rusia intensifică tensiunile.

Putin însuși trebuie să decidă ce vrea. „Are două opțiuni”, a spus Olga Lautman, senior la Centrul pentru Analiza Politicii Europene. Una este „să spui: „Nu contează, glumesc”, ceea ce va arăta slăbiciunea lui și arată că a fost intimidat de faptul că SUA și Europa stau împreună – și asta îi creează slăbiciune acasă și în țările pe care încearcă să le influențeze.”

„Sau merge complet înainte cu un atac”, a spus ea. „În acest moment, nu știm unde se duce, dar perspectivele sunt foarte sumbre.”

Acesta este colțul în care Putin s-a pus, ceea ce face ca o schimbare tactică a Rusiei să pară dificil de înțeles. Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla și nu elimină posibilitatea unui fel de soluție diplomatică care să îi ofere lui Putin suficientă acoperire pentru a declara victoria fără ca Occidentul să-și îndeplinească toate cererile. De asemenea, nu elimină posibilitatea ca Rusia și SUA să rămână blocate în această confruntare pentru câteva luni, cu Ucraina prinsă la mijloc și sub amenințarea susținută din partea Rusiei.

Dar înseamnă, de asemenea, că rămâne perspectiva războiului. În Ucraina, însă, aceasta este viața de zi cu zi.

„Ucrainienii sunt obișnuiți cu războiul”, a spus Oleksiy Sorokin, editorul politic și directorul operațional al publicației în limba engleză Kyiv Independent.

„Avem Rusia mereu în spatele nostru”, a adăugat el, „ și având această amenințare constantă că Rusia va ataca...ei bine,  cred că mulți ucraineni sunt obișnuiți cu asta”.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia razboi miercuri invazie conflict
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close