Antena 3 CNN Externe Șase morți într-un atac sinucigaș dintr-un restaurant din Congo

Șase morți într-un atac sinucigaș dintr-un restaurant din Congo

Șase persoane au murit într-un atac sinucigaș cu bombă produs sâmbătă într-un restaurant din orașul Beni, în Congo, anunță Reuters.

Șase morți într-un atac sinucigaș dintr-un restaurant din Congo
Sursa foto: Twitter/France 24
de Alexandra Ionescu    |    26 Dec 2021   •   10:26

Potrivit autorităților, cel puțin cinci persoane și atacatorul au murit în urma atacului, care marchează cea mai recentă violență într-o regiune în care forțele congoleze și ugandeze au lansat o campanie împotriva suspecților islamiști.

„Atentatorul sinucigaș, împiedicat de agenții de securitate să intre într-un local aglomerat, a activat bomba la intrare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernatorului regional, generalul Ekenge Sylvain, într-un comunicat.

Bomba a explodat în incinta restaurantului „In Box”, situat în centrul orașului Beni, unde peste treizeci de persoane sărbătoreau Crăciunul, conform a doi martori intervievați de AFP.

Șase persoane au murit în explozie și 14 au fost rănite, a adăugat el. O sursă din cadrul primăriei din Beni a declarat pentru AFP că printre cei uciși, „sunt doi copii”.

O mașină de poliție a dus răniții la un centru medical din apropiere, care a fost imediat închis publicului

Sylvain a spus că insurgenții din Forțele Democratice Aliate (ADF) au activat o celulă în Beni, dar nu a furnizat dovezi care să conecteze organizația cu explozia. ADF nu și-a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac.

Se pare că printre răniți se numără cei doi viceprimari ai comunelor Mulekera și Ruwenzori, potrivit AFP.

Kivu de Nord și Ituri sunt sub stare de asediu de la începutul lunii mai, o măsură excepțională care a dat puteri depline armatei, dar care nu a reușit până acum să oprească abuzurile grupurilor armate.

În aceste două provincii ale RDC, armatele congoleze și ugandeză desfășoară operațiuni militare comune împotriva pozițiilor ADF din 30 noiembrie.

Acest grup este din punct de vedere istoric o coaliție rebelă de origine ugandeză, cel mai mare grup fiind musulman, care s-a opus președintelui ugandez Yoweri Museveni.

Însă s-a stabilit în estul RDC în 1995, devenind cea mai mortală dintre multele grupuri rebele din regiune.

Lor le sunt atribuite morții a mii de civili în ultimul deceniu în RDC, precum și bombardamentele din capitala Ugandei Kampala.

Pe 11 martie, Statele Unite au plasat ADF pe lista sa de „grupuri teroriste” afiliate jihadiștilor ISIS. 
 

×
Subiecte în articol: atac sinucigas morti bomba Congo
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close