Antena 3 CNN Externe Negocieri finale. În Austria se decide soarta provinciei Kosovo

Negocieri finale. În Austria se decide soarta provinciei Kosovo

Negocieri finale. În Austria se decide soarta provinciei Kosovo
26 Noi 2007   •   21:01

Negocieri cruciale în Austria, unde timp de trei zile au loc discuţiie între liderii kosovari şi sârbi, privind viitorul statut al Kosovo. Troika internaţională, care mediază negocierile bilaterale, nu întrevede mari şanse de a se ajunge la un acord. Albanezii din Kosovo ameninţă că îşi vor proclama unilateral independenţa, după 10 decembrie.

Reuniunea de trei zile din Austria este ultima şansă în negocierile privind viitorul statut al provinciei Kosovo. Ambele părţi îşi susţin în continuare poziţiile: albanezii din Kosovo cer independenţa faţă de Serbia, iar guvernul de la Belgrad oferă o autonomie sporită, dar insistă ca provincia să rămână parte a Serbiei. ?Mingea este în tabăra delegaţiei albanezilor kosovari. Sper că vom ajunge la o soluţie de compromis până la finalul negocierilor şi în următoarele trei zile vom avea rezultatul final. Nu vom accepta independenţa Provinciei Kosovo?, a declarat preşedintele Serbiei, Boris Tadic.

La rândul său premierul kosovar, Hashim Thaci, merge la negocieri cu speranţa că imediat după reuniune Comunitatea Internaţională, Statele Unite şi Uniunea Europeană să fie pregătite să recunoască Kosovo ca stat independent.

Reprezentanţii Trokăi internaţionale consideră însă că un acord în acest conflict este greu de obţinut. Dacă la reuniunea din Austria se va înregistra un nou eşec, liderii kosovari sunt hotărâţi să-şi proclame în mod unilateral independenţa, după 10 decembrie. În schimb, autorităţile de la Belgrad spun că orice declaraţie unilaterală este ilegală şi nu va fi acceptată de Serbia.

Antena 3

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close