Antena 3 CNN Externe Nereguli la alegerile pentru Duma de stat din Rusia

Nereguli la alegerile pentru Duma de stat din Rusia

Nereguli la alegerile pentru Duma de stat din Rusia
02 Dec 2007   •   19:37

Nereguli în toată Rusia la alegerile pentru Duma de stat. Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au remarcat folosirea urmelor mobile în majoritatea secţiilor de votare. Partidul comunist a anunţat deja că va contesta rezultatul alegerilor. Ruşii au avut de ales dintre candidaţii a 11 partide, însă favorit este partidul Rusia Unită condus de preşedintele Vladimir Putin, care este cotat la 61% din voturi în urma sondajelor de la ieşirea de la urne.

Preşedintele rus Vladimir Putin a venit la vot cu întreaga familie. Actualul lider de la Kremlin conduce lista de candidaţi a partidului Rusia Unită. Preşedintele nu va mai putea candida la un nou mandat, dar nu are de gând să părăsească scena politică. Mai mult, există voci care l-ar dori ca şef al guvernului. „Sunt într-o dispoziţie bună, chiar festivă. Mulţumită lui Dumnezeu, campania electorală s-a terminat. Sunt sigur că alegătorii au luat deja o decizie şi nu le-a rămas decât să vină la vot şi să aleagă partidul care i-a convins şi pentru oamenii în care au încredere. Vă doresc succes”, a declarat Putin în ziua alegerilor.

La vot s-au prezentat şi liderii opoziţiei, printre care fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. L-a urmat liderul dreptei, Vladimir Jirinovsky. la fel de multă atenţia a primit şi Andrei Lugovoi, canditat al partidului lui Jirinovski. Camerele l-au urmărit nu pentru programul politic revoluţionar, ci mai mult pentru că e celebrul suspect în cazul asasinării fostului spion Alexandr Litvinenko. O altă apariţie care a făcut valuri a fost cea a şahistului Gary Kasparov, care şi-a anulat propriul vot în semn de protest. Kasparov este nemulţumit că nu şi-a putut înregistra partidul şi, astfel, a fost împiedicat să participe la alegeri.

Antena 3

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close