Antena 3 CNN Externe Nigeria. Acuzaţiile de corupţie împart Parlamentul în 2 tabere

Nigeria. Acuzaţiile de corupţie împart Parlamentul în 2 tabere

Nigeria. Acuzaţiile de corupţie împart Parlamentul în 2 tabere
22 Sep 2007   •   11:00

Lupta împotriva corupţiei a încins spiritele în Parlamentul din Nigeria. Deputaţii s-au insultat reciproc, iar câţiva au sărit chiar la bătaie la audierea preşedintelui Parlamentului, acuzat de afaceri dubioase. Din cauza haosului creat, audierea nu a mai avut loc. Patricia Etteh prezidează de opt ani Parlamentul nigerian şi era considerată, până acum, un simbol al promovării femeilor într-o ţară cu majoritate musulmană.

În ultimul timp, însă, doamna Etteh este acuzată că a alocat, fără licitaţie, milioane de dolari pentru renovarea reşedinţei sale şi cumpărarea unor maşini oficiale. Partizanii preşedintei afirmă că acuzaţiile sunt simple calomnii, dar scandalul a luat amploare, mai ales că noul şef al statului a promis că nu va mai tolera corupţia. O comisie parlamentară trebuia s-o audieze pe Patricia Etteh pentru a lămuri situaţia. Dar, înainte să poată spună un cuvânt, adversarii politici au sărit s-o acuze de hoţie în limba maternă, yoruba.

Cele două tabere şi-au aruncat una alteia vorbe grele, iar parlamentarii mai înfierbântaţi s-au repezit asupra rivalilor pentru a-şi impune cu forţa punctul de vedere. Şeful comisiei a încercat să restabilească ordinea, dar nu s-a putut face auzit. Doamna Etteh a fost evacuată de agenţii de protecţie. Lucrările comisiei se vor desfăşura de acum încolo cu uşile închise. Nigeria se află constant pe lista celor mai corupte ţări, alcătuită de Transparency International. Deşi ţara este mare exportatoare de petrol, majoritatea populaţiei trăieşte în sărăcie.

Antena 3

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close