Antena 3 CNN Externe Noi ciocniri violente între Fatah şi Hamas

Noi ciocniri violente între Fatah şi Hamas

Noi ciocniri violente între Fatah şi Hamas
25 Aug 2007   •   19:51

Rivalitatea dintre mişcările palestiniene Fatah şi Hamas ia din nou forme violente. Miliţienii Hamas au deschis focul în Gaza pentru a dispersa o manifestaţie a simpatizanţilor Fatah. Protestul a fost cel mai amplu de când Hamas a preluat controlul în Gaza. Ciocnirile nu au făcut victime dar, în alte incidente, patru palestinieni au fost ucişi de armata israeliană. Adepţii mişcării Fatah şi-au început acţiunea de protest prin marea rugăciune musulmană din fiecare zi de vineri, pe care au efectuat-o, simbolic, în afara moscheelor.

Miliţienii au deschis focul în aer, iar manifestanţii au încercat să se pună la adăpost. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Miliţienii islamişti şi-au revărsat mânia şi asupra ziariştilor. Patru dintre aceştia, între care un fotograf de la France Presse, au fost temporar arestaţi. Un operator al agenţiei Reuters a fost luat la bătaie, dar manifestanţii au reuşit să-l salveze. Alt operator s-a ales cu camera sfărâmată. Fatah susţine că sute de membri ai săi au fost arestaţi de Hamas, iar unii au fost torturaţi. Islamiştii susţin că toate arestările sunt motivate de acuzaţii de drept comun şi nu politice.

În acest timp, armata israeliană îşi continuă operaţiunile împotriva palestinienilor. Vineri, în două incidente separate, în Gaza şi Cisiordania, soldaţii au ucis trei palestinieni înarmaţi şi un adolescent de 13 ani.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo imediată cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii!
x close