Antena 3 CNN Externe Noi dezvăluiri despre colaborarea dintre serviciile secrete britanice şi cele libiene

Noi dezvăluiri despre colaborarea dintre serviciile secrete britanice şi cele libiene

Noi dezvăluiri despre colaborarea dintre serviciile secrete britanice şi cele libiene
Sursa foto: Foto: leeislee.deviantart.com
22 Apr 2012   •   16:10

Serviciul britanic de informaţii interne MI5 a trădat disidenţi libieni care locuiau la Londra, iar serviciul de informaţii externe MI6 şi agenţi libieni au înfiinţat o moschee radicală în Europa pentru a atrage terorişti Al-Qaida, relatează duminică presa britanică, citată de BBC News Online.
   
Mail on Sunday scrie că spioni libieni care activau în Marea Britanie au primit informaţii, o casă sigură de lux în Knightsbridge, vestul Londrei, şi telefoane mobile securizate. Publicaţia adaugă că MI5 a "trădat confidenţialitatea care le este promisă refugiaţilor atunci când depun cerere de azil", citând documente "descoperite în arhivele spionilor libieni" după înlăturarea de la putere a regimului Muammar Kadhafi.
   
O purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Interne a declarat că departamentul nu face comentarii pe astfel de teme, din motive de securitate. Ea a adăugat că Comisia de Informaţii şi Securitate a Parlamentului deja investighează relaţia Guvernului britanic cu Libia şi "va ţine cont de acuzaţiile din acest articol".
   
La rândul său, Sunday Telegraph citează documente trimise de MI6 către şeful serviciilor de informaţii libiene Moussa Koussa, care arată că un agent dublu a fost recrutat pentru a se infiltra într-o celulă Al-Qaida. Agentul, cu numele de cod Joseph, ar fi avut legături apropiate cu un comandant al reţelei Al-Qaida din Irak.
   
O purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Externe, care include şi MI6, a declarat că departamentul nu comentează chestiuni de informaţii.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close