Antena 3 CNN Externe O companie britanică dă statul român în judecată pentru corupţie la nivel înalt

O companie britanică dă statul român în judecată pentru corupţie la nivel înalt

O companie britanică dă statul român în judecată pentru corupţie la nivel înalt
05 Mai 2008   •   17:29

O companie britanică a dat în judecată statul român, solicitând daune de 100 de milioane de dolari, într-un proces de corupţie la nivel înalt care îl implică pe fostul prim ministru Adrian Năstase, informează Financial Times, citat de agenţia Novinite.

Compania britanică Eastern Duty Free(EDF) cere daune morale de 100 de milioane de dolari pentru pierderea a două contracte de operaţiuni duty-free cu Aeroportul Internaţional Otopeni(Henri Coandă) şi compania aeriană Tarom.

EDF acuză că în perioada 2001-2002 a fost abordată de apropiaţi ai guvernului condus de Adrian Năstase, care au cerut mită în valoare de 2,5 milioane de dolari pentru a menţine contractele pe care le câştigase în 1992 şi 1996.

Oficialii companiei susţin că au refuzat să plătească şi au pierdut contractele, în urma unei ordonanţe de urgenţă prin care comerţul de tip duty-free era interziz, pentru ca apoi aceste contracte să revină unor companii româneşti.

Managerul EDF, Rick Weil susţine că s-a deplasat la Bucureşti în august 2001 pentru a se întâlni cu Sorin Teşu, şeful cabinetului Năstase. Potrivit declaraţiilor acestuia la DNA, Teşu i-a spus că se întâlneau în numele ?şefului? său. Companiile româneşti care obţinuseră contractele plătiseră 2,5 milioane de dolari pentru campania lui Adrian Năstase. Condiţia pentru ca aceste contracte să revină în posesia EDF era ca aceasta să plătească cei 2,5 milioane de dolari.

Două luni mai târziu, un alt director EDF, Marko Katz s-a întâlnit cu Liana Iacob, consilier în cabinetul Năstase. Într-o discuţie care a fost înregistrată pe casetă şi va fi pusă la dispoziţia anchetatorilor, aceasta îi solicită din nou suma respectivă, spunând că fără bani nu este posibilă soluţionarea acestui caz.

Cazul va fi judecat la Washington de un tribunal internaţional,World Bank's International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID). În România s-au făcut investigaţii în acest caz şi în 2002 şi în 2006, însă DNA a decis să nu înceapă urmărirea penală din cauza lipsei de dovezi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close