Antena 3 CNN Externe O mişcare italiană de extremă dreapta ameninţă taberele de rromi

O mişcare italiană de extremă dreapta ameninţă taberele de rromi

O mişcare italiană de extremă dreapta ameninţă taberele de rromi
04 Noi 2007   •   12:12

Autorităţile de la Roma desfiinţează una câte una taberele de rromi din capitala italiană. Fenomenul îi îngrijorează pe primarii localităţilor din jurul capitalei, care se tem de un nou aflux de imigranţi. Între timp, o mişcare politică de extremă-dreapta de la Genova cere măsuri urgente împotriva rromilor. În caz contrar, formaţiunea ameninţă că va trece la evacuări forţate ale taberelor ilegale.

Forza Nuova, o mişcare de extremă dreapta a avertizat autorităţile de la Genova că va trece la acţiune, în cazul în care cele două tabere de rromi nu vor fi evacuate, în termen de 10 zile. Este o nouă manifestare a valului de xenofobie izbucnit în Italia, după asasinatul de la Roma, atribuit unui român. Mişcarea extremistă de la Genova susţine că activiştii ei sunt autorizaţi moral să folosească metode care merg dincolo de simple proteste, pentru a-şi apăra compatrioţii.

Avertismentul survine la două zile după ce trei români au fost atacaţi cu bâte, cuţite şi cioburi de sticlă, în parcarea unui centru comercial din Roma. Atacul, premeditat, a fost pus la cale de 10 persoane necunoscute, cu feţele acoperite de cagule sau caschete. Este primul incident xenofob înregistrat după publicarea decretului de lege referitor la expulzarea cetăţenilor UE din motive care ţin de siguranţa publică.

Între timp, autorităţile italiene au făcut o listă cu 300 de români care pun în pericol siguranţa publică, pe care vor să îi trimită acasă. Taberele de rromi, în special cele din capitala italiană, au fost evacuate. Primarii localităţilor din jur se tem însă de un aflux de imigranţi. Autorităţile din localităţile situate în colinele din apropiere de Roma, sunt alarmate de apariţia în zonă a tot mai multor căruţe cu rromi evacuaţi. Potrivit cotidianului Il Giornale, în localitatea Torvaianica au sosit duminică dimineaţă 25 de căruţe cu rromi evacuaţi din tabăra Tor di Quinto, unde a fost agresată Giovanna Regianni, italianca de 47 de ani, care a murit la spital, în urma rănilor suferite.

Antena 3

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close