Antena 3 Externe Pakistan. Alegerile ar putea fi amânate din cauza stării de urgenţă

Pakistan. Alegerile ar putea fi amânate din cauza stării de urgenţă

05 Noi 2007   •   08:03
Pakistan. Alegerile ar putea fi amânate din cauza stării de urgenţă

În Pakistan s-au înregistrat primele proteste faţă de starea de urgenţă decretată sâmbătă de preşedintele Pervez Musharraf. Poliţia a intervenit în forţă împotriva unor manifestaţii ale avocaţilor, ostili preşedintelui. În primele zile ale stării de urgenţă au fost arestate aproape 500 de persoane - oameni politici din opoziţie, militanţi pentru drepturile omului şi jurişti.

Majoritatea liderilor opoziţiei sunt în stare de arest la domiciliu. Şeful guvernului a declarat că alegerile parlamentare, programate în ianuarie anul viitor, ar putea fi amânate cu un an. Fostul premier Benazir Bhutto, l-a acuzat pe generalul Muşarraf că a dat "o a doua lovitură de stat", după cea care l-a adus la putere acum opt ani.

Bhutto nu a exclus, totuşi, continuarea negocierilor purtate în ultimul timp cu preşedintele, în vederea unei împărţiri a puterii, variantă agreată şi de Statele Unite. Potrivit analiştilor, dacă doamna Bhutto nu-şi va asuma conducerea protestelor faţă de starea de urgenţă, acest rol va fi preluat de islamişti. Un lider al acestora a chemat deja la manifestaţii de stradă pentru înlăturarea lui Muşarraf, pe care l-a calificat drept "dictator militar".

O grupare a avocaţilor, ostili lui Muşarraf, a chemat, pentru luni, la grevă generală împotriva stării de urgenţă. Ziarul britanic „Daily Telegraph” afirmă că o serie de comandanţi militari l-au avertizat pe preşedinte să se aştepte la o eventuală revoltă chiar în interiorul propriului său partid.  Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close