Pakistan. Armata a preluat controlul Moscheeii Roşii (IMAGINI DE LA ASEDIU)

11 Iul 2007   •   08:07
Pakistan. Armata a preluat controlul Moscheeii Roşii <font color=red>(IMAGINI DE LA ASEDIU)</font>
UPDATE Final de criză la Moscheea Roşie din Islamabad. Armata pakistaneză a preluat controlul asupra complexului religios, la o zi după asaltul final, soldat cu moartea a 50 de militanţi şi a opt soldaţi guvernamentali. 20 dintre copii ţinuţi ostatici au fost salvaţi de forţele de securitate pakistaneze. Felul în care guvernul pakistanez a gestionat criza, a provocat protestul a 15 parlamentari ai opoziţiei islamice. Aceştia l-au acuzat pe preşedintele Pervez Musharraf pentru atacul de la moschee şi i-au cerut demisia.

Printre morţi se numără şi un cleric musulman, lider al rebelilor care au ocupat moscheea timp de o săptămână. Ieri, la căderea nopţii, militarii controlau 80 la sută din incintă şi continuau luptele cu extremiştii rămaşi pe poziţie. Tot ieri au avut loc primele proteste de stradă faţă de asaltul forţelor guvernamentale asupra moscheei.

La mai bine de 24 de ore după declanşarea ofensivei, din moschee se auzeau încă explozii puternice şi schimburi intense de focuri. Armata a anunţat că militanţii islamişti opuneau o puternică rezistenţă în zona rămasă încă sub controlul lor. Potrivit autorităţilor, aceştia reţineau ca ?scuturi umane? un număr nedeterminat de femei şi copii. Până marţi seară, militarii reuşiseră să pună în siguranţă aproape 60 de femei şi copii. Rebelii şi-au pierdut liderul, clericul Abdul Raşid Ghazi, ucis într-un schimb de focuri cu soldaţii. Guvernul a calificat moartea lui Ghazi drept ?o grea lovitură pentru extremiştii din ţară şi o lecţie pentru toţi ceilalţi?. Mulţi localnici sunt de altă părere.

În oraşul Multan, sute de studenţi au manifestat împotriva asaltului de la moschee. În timp ce luptele continuă, guvernul a întărit măsurile de securitate în capitală şi în regiunea frontierei cu Afganistanul, unde islamiştii şi talibanii se bucură de un sprijin puternic. În zonă au avut loc recent câteva atentate sinucigaşe iar autorităţile se tem că acestea s-ar putea înmulţi după operaţiunea de la Moscheea Roşie.

IMAGINI DIN TIMPUL ASEDIULUI:


SFÂRŞITUL RĂZBOIULUI DE LA MOSCHEEA ROŞIE:

Antena 3

x close